torstai 30. maaliskuuta 2017

Takinkääntöä ja tuulivoimaa

Tämän päivän Suomenselän sanomissa Kalervo Suomela arvostelee  minua ja kahta muuta valtuutettua takinkäännöstä ja antaa suorastaan ymmärtää, että sellainen toiminta ei olisi rehellistä.

Minä olen se, joka olen julkisesti vaatinut rehellistä ja avointa politiikkaa, toki muutkin ovat avoimuudesta puhuneet, mutta taidan olla ainut, joka on maininnut sanan rehellinen vaalimainonnassani. Eli selkeästi tämä  kirjoitus on hyökkäys minua kohtaan. Ymmärrän toki Suomelan turhautumisen, olenhan eronnut Perussuomalaisista ja kerännyt kokoon oman sitoutumattomien yhteislistan kymmenellä ehdokkaalla, kun taas Perussuomalaisten ehdokkaita näissä vaaleissa on vain kolme.

Kyseessä oli siis sellainen lausunto, minkä kaupunginhallitus on antanut maakuntakaavasta jo aikaisemmin, ja siihen on kirjattu yksimielinen päätös, että ehdotetaan poistettavaksi kaavasta yhtä Virtain alueella olevaa tuulivoima-aluetta. Nyt kaava oli edennyt seuraavaan vaiheeseen kunnille, ja siitä ei oltu poistettu sitä tuulivoima-aluetta, jota Virtain kaupunginhallitus ehdotti. Ja nyt sitten oli esityksenä, että annettaisiin huomautus asian suhteen.

Suomela kirjoitti Suomenselän Sanomissa tänään 30.3. asiasta näin:


"Huomionarvoista on, että kaikki kolme tuulivoima-alueen kannattajaa olivat aikaisemmin olleet hallituksessa yksimielisesti hyväksymässä aluevarauksen poistamisen, sen asiakirjat osoittavat. Takinkääntöä ei voi puolustaa edes sillä, että kokousten välillä olisi tapahtunut muutoksia asiasisältöön, senkin asiakirjat osoittavat.
Näyttää siltä, että joudumme vielä tovin odottamaan rehellisempää politiikantekoa, jota aivan oikein ja näistä syistä peräänkuulutetaan. Kuntalaisille asia on merkittävä siksi, että paikallisilla päättäjillä on viimekädessä päätösvalta hyväksyä tai hylätä kyseinen toiminta kunnassaan. Siksi etenkin aluevarauksien vaikutusalueella asuvien sekä siellä kiinteistöjä omistavien, on syytä oman etunsa vuoksi olla tietoinen kannattamansa ehdokkaan mielipiteestä"
"Kirjoituksen tarkoitus on myös tuoda esille poliittisten tomijoiden selvä ristiriitaisuus esiintymisessään, suhteessa siihen miten he itse toimivat ja mitä he julkisuudessa muilta vaativat. Mielipieteeni näiden asioiden osalta ei jääne epäselväksi, ainakaan mitä tulee rehellisyyteen ja Toisveden läheisyyteen"

Hyvähän se on ottaa otteita pöytäkirjoista, kun ei niissä näy asian tiimoilta käydyt keskustelut. Me, jotka olimme alueen säilyttämisen kannalla, olimme sillä kannalla, että antaa sen alueen olla siinä varalta, jos vaikka tuulivoiman talteenotto kehittyy tulevaisuudessa niin, että se on taloudellisestikin kannattavaa ja sen terveysvaikutukset todetaan sellaisiksi, että se on turvallista lähiseudun asukkaille. Haluamme siis luotettavaa tutkimustietoa, emme sokeasti luota kenenkään lepakoidenräjähtelypuheisiin.

Ja tosiasia on, että vaikka maakuntakaavassa olisi mitä tahansa, kunta on kuitenkin se, joka myöntää rakennusluvat omalle alueelleen. Joten se, että maakuntakaavassa on tuulivoima-alueita, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niitä ilman muuta perustettaisiin. Niiden tulo voidaan harkinnan mukaan joko estää tai sallia. Itse en vielä osaa sanoa siihen kantaani, koska kuten jo mainitsin, haluan seurata minkälaisia tutkimuksia tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista tehdään ja mikä on muu kehitys asian suhteen. Sitten vasta pystyn tekemään päätökseni.

Ja mitä tulee tähän "takinkääntöön", Suomela kirjoittaa, että asiakirjat osoittavat ettei asiasisältöön ole tullut muutoksia, sillä ei hänen mukaansa siis voi perustella mielen muuttumista. Mutta itselläni ainakin on myös kokousten välistä elämää, Suomela ei voi tietää, että kuinka paljon olen asiaan perehtynyt kokousten välillä (ja voin kertoa, että aika paljon). Ja mielestäni on kyllä raukkamaista väittää sitä epärehellisyydeksi. Todella näkyvää äänten kalastelua, ja aika jännä valinta on, että kirjoittaa sen ainoan sallitun mielipidekirjoituksen paikallislehteen ennen vaaleja ylentääkseen itseään alentamalla muita nimeltä mainiten ja vain yhdestä ainoasta asiasta.

Minullakin olisi yhtä sun toista sanottavaa  Suomelan omasta moraalista hänen päättäjänä toimimisestaan, mutta koska en halua yhtä henkilöä alkaa mustamaalaamaan, en ala siihen nytkään. Toivotankin Kalervolle hyvässä hengessä onnea ja menestystä vaaleihin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti