sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Sosiaalinen media

Jyväskylän yliopiston sanasto määrittelee sosiaalisen median seuraavasti:

Sosiaalisella medialla (social media) tarkoitetaan internetin uusia palveluita ja sovelluksia, joissa yhdistyy käyttäjien välinen kommunikaatio ja oma sisällöntuotanto.

Sosiaalisella viitataan yleensä ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja medialla informaatioon sekä kanaviin, joiden myötä sitä jaetaan ja välitetään. Sosiaalinen media eroaa perinteisestä joukkoviestinnästä muun muassa siinä, että käyttäjät eivät ole vain vastaanottajia, vaan voivat myös tehdä asioita: kommentoida, tutustua toisiin, merkitä suosikkeja, jakaa sisältöjä jne. Toiminta tuottaa lisää sosiaalisuutta, verkottumista ja yhteisöllisyyttä.
Kuulostaa aika hyvältä ja normaalilta vai mitä? Sosiaalinen media ei ole mikään irrallinen saareke tai eri elämä jossain kyberavaruudessa. Sosiaalinen media on osa ihmisen elämää, sosiaalisessa mediassa voi keskustella aivan siinä missä esimerkiksi kadulla kohdatessakin. Nykyihmisen kiireessä sosiaalinen media tarjoaa helpon ja ilmaisen tavan viestiä toisten kanssa.

Sosiaaliseen mediaan luetaan kuuluvaksi monenmoista internetin palvelua, kuten Youtube, Instagram, Facebook, Google, blogit ja vlogit jne. Tämäkin blogi on osa sosiaalista mediaa. Jopa vaalikoneet ovat osa sosiaalista mediaa.

Olin vähän ymmälläni, kun vaalitorilla viime lauantaina pidettyjen puheiden joukossa muutamissa puheenvuoroissa lueteltiin omien saavutusten joukossa, että ei olla lainkaan sosiaalisessa mediassa. Ja annettiin ymmärtää, että se ei ole  järkevää siellä ollakaan, että olisi jotenkin rehdimpää olla vain "livenä" tavattavissa. Suurin osa kuntalaisista kuitenkin liikkuu internetin sosiaalisissa medioissa, ja saa sieltä tietoa ehdokkaista ja heidän ajatuksistaan.

Sinänsä ymmärrän, että jotkut ihmiset vaan eivät ole tottuneet käyttämään tietokonetta ja itsensä ilmaiseminen kirjoittamalla on vaikeaa. Sellaisille ihmisille toisten kohtaaminen kasvokkain on se luontevampi vaihtoehto. Mutta voisihan sitä vähitellen astua kohti nykyaikaa, ja edes ensin mennä katselemaan mitä kaikkea siellä sosiaalisessa mediassa on.

Huolimatta siitä, että itse käytän sujuvasti joitain sosiaalisia medioita, olen välillä jo auttamattomasti vahnanaikainen. Ansiokkaasti olen välttänyt tässä tekstissä sanaa some, jota kylläkin puhuessani saatan käyttää. Teini-ikäinen tyttäreni nimittäin ärsyyntyy aina kun sanon jotain somesta: "Ei kukaan noin enää nykyään sano". Hän myös "snäppää" ja puhuu videopuheluita Discordissa. Maailma kehittyy, ja putoaahan sitä kelkasta, jos ei edes yritä pysyä mukana 😊

Näiden kuntavaalien alla virtolaisetkin ehdokkaat ja ryhmät tuovat itseään esiin sosiaalisissa medioissa jonkin verran. Ennustan, että seuraavissa kuntavaaleissa jo tulemme näkemään monenlaisia ehdokasvidoita ja entistä laajempaa kirjoa vaalimainonnassa erilaisissa medioissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti