keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

No kun se talo on aina siinä ollut...

Istun tässä nojatuolissani kotonani Nallelassa, avasin äsken parvekkeen oven tuulettaakseni hieman. Kova kolina ja ryminä kuuluu Otsolankatu kakkosesta. Siellä puretaan kerrostaloa. Melko pitkä prosessi on takana, että on tultu tähän pisteeseen, että se tosiaan puretaan.

Kaikki alkoi joskus tämän päättymäisillään olevan valtuustokauden alkupuolella, aikana jolloin kaikki valmistelutyö ei ollut vielä pienen sisäpiirin hallussa. Silloin Virtain vuokratalot oy:n isännöitsijä ja toimitusjohtaja kävivät esittelemässä Virtain vuokratalojen toimintaa kaupunginhallituksen valmisteluryhmälle, johon itsekin kuulun. Kävi ilmi, että kerrostalojen täyttöaste on pieni eli vuokrataloilla on paljon tyhjiä asuntoja. Silloin jo ensimmäisen kerran väläyteltiin, että pitäisikö joku kerrostaloista purkaa.

Vuosien myötä asia jalostui ja lopulta tultiin siihen pisteeseen, että Virtain vuokratalot Oy oli päätynyt esittämään kaupunginhallitukselle yhden kerrostalon purkamista. Otsolankatu 2 valikoitui kohteeksi kuulemma siitä syystä, että lähivuosina se olisi vaatinut kaikista eniten remonttia kaikista kerrostaloista. Päätös oli yksimielinen vaikka keskusteluissa tulikin esiin esimerkiksi asunto-osakkeiden myyminen edullisesti. Tähän ei kuitenkaan alettu.

Siinä vaiheessa kun purkaminen oli jo aloitettu ja  oltiin myöntämässä takausta Virtain vuokratalot oy:n purkamista varten ottamaa lainaa varten, tuli monelle päättäjälle haikeus ja muutosvastarinta. Seurasi pohdintaa, että mihin kaikkeen kerrostaloa olisi voinut käyttää; aina turvapaikanhakijoiden  asuttamisesta koulujen väistötiloihin asti. On näköjään todella vaikeaa päästää irti vanhasta, varsinkin jos kyseessä on iso ratkaisu kuten rakennuksen purkaminen. Samaa on nähtävissä näiden koulujen suhteen, monien mielestä tuntuu niin kovin pahalta purkaa "hyviä" rakennuksia, jopa yläkoulun rakennuksia säälittää purkaa kuulemma.

No en toki itsekään ole sitä mieltä, että heti vaan kaikki matalaksi. On syytä selvittää, että olisiko rakennukselle oikeasti jotain järkevää käyttöä ennen kuin tehdään päätös purkamisesta. Tuon kerrostalon suhteen olen sitä mieltä, että purkupäätös on oikea ratkaisu. Virroille jää nimittäin siltikin paljon tyhjiä vuokra-asuntoja, eivät todellakaan ole loppumassa kesken. Ja vaikka kävisikin niin ihmeellisesti, että tulevalla valtuustokaudella, kun kaikki tekevät kaikkensa kasvun eteen, Virtain väkiluku alkaisi nousta, eivät tuollaiset paljon kaksioita sisältävät talot enää vastaa nykyperheiden  tarpeisiin. Nykyään harva perhe alkaa asumaan kaksiossa vaikka lapsia olisikin vain yksi. Ja yksin asuva taas mielellään asuisi yksiössä.

Koulujen suhteenkin kyllä vähän mietin, että eikö se olisi parasta vaan jyrätä ne kaikki matalaksi. Joskus on aika vaan luopua vanhoista rötisköistä ja keskittyä uuden ylläpitämiseen. Voi olla, että ainakin Rantatien koululle joku keksii muuta käyttöä sitten kun uusi yhtenäiskoulu valmistuu. Mutta miettikääpä sitäkin, että jos uusi koulu tulee Rantatien koulun ja liikuntahallin väliin, miltä se näyttää siinä vanhan koulurakennuksen takana? Pikkuriikkisen hölmöltä ja ahtaasti sijoitetulta ehkäpä? Ja mihin tulee uuden  koulun piha?

Toivottavasti asiaa harkitaan kunnolla silloin, kun sen rakennuksen kohtalosta päättäminen on ajankohtaista. Nyt kun Virroilla muutenkin on alettu kiinnittää huomiota esteettisiin tekijöihin; rakennetaanhan tänne kalliimpi teollisuushallikin sen vuoksi, että se näyttää hienolta päätien varrella 😉

Mummuni oli kova jemmaamaan kaikenlaisia asioita, rikkinäisistä lakanoista lähtien. Hän aina sanoi, että pitää säästää, jos tulee sota, silloin voi olla puutetta kaikesta. Onko meilläkin sisäänrakennettuna tällainen sukupolvelta toiselle periytynyt luontainen varovaisuus suuriin ratkaisuihin, kun tässä suuren naapurin varjossa elelemme? Ehkä niinkin, mutta maalaisjärkeä on hyvä käyttää näissäkin asioissa.


Otsolankatu 2, Virrat 28.3.2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti