maanantai 3. huhtikuuta 2017

Vielä siitä muutoksen tarpeesta

Hyvin moni virtolainen on sitä mieltä, että muutosta tarvitaan. Nyt on oivallinen tilaisuus tehdä se muutos. Käykää siis äänestämässä. Eilisen jälkeen Virtain äänestysprosentti oli 19,5. Viime vaaleissa ennnakkoäänestysprosentti  oli 31.

Valinnanvaraa on, ehdolla on 85 omasta mielestään oivallista ehdokasta hoitamaan kaupunkimme asioita 😉 on uusia ja vanhoja ehdokkaita. Löytyy niitä, joilla on kokemusta kymmeniä vuosia kuntapolitiikasta kuin myös niitä, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta. Kuten olen jo monesti tuonut esiin, olen sitä mieltä, että tässä asiassa kokemus ei ole mikään valtti. Enneminkin päinvastoin; jos henkilö on ollut kymmeniä vuosia valtuustossa, käy helposti niin, että kosketus todellisuuteen katoaa ja mennään vaan samalla tutulla kaavalla eteenpäin.

Joka viikko käy yhä selvemmin ilmi, että muutosta tarvitaan. Esimerkiksi päätöksenteko kokouksissa: Jos on olemassa ammattilaisten (viranhaltijoiden)  tekemiä pohjaesityksiä kokouksen esityslistalla, pitäisi ne siinä mielessä ottaa tosissaan, ettei ihan summissa vaan esitetä ja kannateta jotain muuta esitystä. Jos joku meistä poliitikoista esiintyy asiantuntijana, pitäisi toisten aina miettiä, että onko kyseessä todellinen asiantuntijuus ja mitkä mahdollisesti ovat tämän henkilön motiivit ajamaansa asiaan. Eipä sillä, sitäkin on joskus nähty, että viranhaltija tekee esityksiä omien motiiviensa pohjalta tai jopa jonkun luottamushenkilön painostuksesta. Itse tajusin lopullisesti reilu vuosi sitten, että ei koskaan pidä uskoa ketään tuolla kunnallisen päätöksenteon prosesseissa, aina kannattaa tehdä itsekin omaa selvitystyötä. Aluksi olin aivan liian naiivi, ja uskoin sen mitä sanottiin.

On olemassa myös sellaisia päättäjiä, jotka vain silloin avaavat suunsa, kun asia liippaa itseä läheltä. No se lienee luonnollista, että silloin reagoidaan, mutta jos vain silloin innostuu ottamaan kantaa, on ehkä vähän ohuella pohjalla tuo päättäjänä toimiminen.

Jos ette ole koskaan äänestäneet, menkää äänestämään. Jos ette tiedä ketä äänestäisitte, valitkaa joku uusista ehdokkaista. Sitoutumattomien yhteislistalla on paljon hyviä vaihtoehtoja. Jos taas haluatte äänestää jotain puoluetta, valitkaa niiden listoilta joku uusi ehdokas. Jos olette kymmeniä vuosia äänestäneet samaa henkilöä, vaihtakaa nyt. Äänestäjät päättävät ja jokainen ääni merkitsee, jos moni ajattelee, että ei kannata äänestää, kun ei siitä ole mitään hyötyä, ei muutosta myöskään tapahdu.

Jos olette tyytyväisiä siihen, että Virrat kuihtuu ja näivettyy vähitellen parin tuhannen asukkaan kyläksi, jossa palvelut ovat vähäisiä ja maakunta vie terveyspalvelutkin kauemmas, kun ei pienellä väestöpohjalla kannata niitä täällä pitää, niin silloin ei toki kannata äänestää.

Mediassa on vaalien alla hypetetty äänestysaktiivisuuden laskua, kun ei kuntavaaleja muka pidetä enää tärkeänä ja, että maakuntavaalit olisivat ne tärkeämmät. Mutta eihän se näin ole, Virtain kokoisesta paikasta ei kyllä kovin montaa ehdokasta mene maakuntavaaleissa läpi, ja jos meneekin, niin heidän vaikutusmahdollisuutensa siellä ovat hyvin pienet. Ja vaikka iso osa palveluista meneekin maakunnalle, jää kunnalle edelleen juurikin ne palvelut, joiden avulla saadaan nostettua kunnan elinvoimaisuutta ja kunta kasvuun.

Tehdään muutos yhdessä! Menkää äänestämään!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti