tiistai 11. huhtikuuta 2017

Puolueiden touhuista

En voi taaskaan olla ihmettelemättä tätä puolueiden touhua. Ollessani Virtain Perussuomalaisissa, meininki oli sentään suht reilua. Kalervo Suomela johti toki paikkaneuvotteluja, mutta hänellä oli johtoajatuksena se, että  kun ryhmässämme jaoimme hallitus- ja lautakuntapaikkoja, äänijärjestyksessä kukin sai valita itselleen paikan. Tällöin äänestäjien mielipide tuli kuulluksi. Samaa tulemme noudattamaan myös meillä sitoutumattomissa tänä keväänä.

Mielestäni se onkin ainoa oikea tapa. Sen joka puolueesta saa sen suurimman äänimäärän, pitäisi olla oikeutettu puolueelle tulevaan huippupaikkaan, jos siihen haluaa. Mutta ei se kuulemma niin olekaan, puolueilla on kaikenmaailman paikallisyhdistyksiä ja  kunnallisjärjestöjä, joissa yritetään ensin sopia asioista ja mikäli sopimusta ei synny, äänestetään puolueen kokouksessa halukkaiden välillä. Äänestyksen tulos ratkaisee. Eli periaatteessa vähäiselläkin äänimäärällä voi tällöin päästä johtaviin luottamuspaikkoihin. Ja se on mielestäni väärin.

Miltä tuntuu kuntalaisesta ja äänestäjästä, joka itse on äänestänyt mielestään hyvää tyyppiä valtuustoon ja toivoo, että tämä pääsee vaikutusvaltaiselle paikalle, tuleekin joku reilusti pienemmällä äänimäärällä ja vie paikan? Veikkaanpa ettei kovin kivalta ja reilulta. Tällaiset ihmeelliset pienen piirin säännöt puolueissa saavat aikaan sen, että myöskään kunnan valmistelussa ja päätöksenteossa ei päästä eroon pienen piirin touhuiluista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti