lauantai 29. huhtikuuta 2017

Nuorisokeskus Marttinen

Virroilla sijaitsee yksi valtakunnallisista nuorisokeskuksista, nuorisokeskus Marttinen. Se on Virtain kaupungin liikelaitos, joka kuitenkin tavallaan kustantaa itse itsensä. Eli se pyörii pääosin valtion tuen turvin ja lisärahoitusta tulee sitten kaupallisesta toiminnasta kuten juhlien ja kokousten myynti. Esimerkiksi paljon kohua herättänyt kallis sauna on kustannettu ihan sitä varten saadulla avustuksella eli ei suoraan virtolaisten verorahoista, mutta tokihan ne valtion tuetkin verorahoista kerääntyvät.

Laki määrittelee, että nuorisokeskusten varsinainen toiminta on oltava suurelta osin nuorisotoimintaa, ja että jos keskus tuottaa voittoa, on voitto käytettävä nuorisotoiminnan kehittämiseen. Marttisessa on paljon leirikouluja ja rippileirejä, jonkin verran myös muita ryhmiä. Myös virtolaiset koululuokat välillä käyvät Marttisessa. Itsekin olin syksyllä mukana valvojana tyttäreni (9 lk) luokan yökoulussa.

Marttisen vanha pappila on pihapiirissä sijaitseva upea entisöity rakennus, joka on erittäin suosittu juhlien ja kokousten pitopaikka. Uutena kokous- ja juhlatilana markkinoidaan nykyisin myös Lomasaaren puolella sijaitsevaa Antintaloa, kyseisessä talossa on myös A-oikeudet. Marttinen hoitaa myös Lomasaaren majoituspuolen, ja sitä vuokrataan toisinaan leiriläisille ja välillä turisteille.  Ulkomaalaisista matkailijoista erityisesti venäläismatkailijat ovat ottaneet Lomasaaren omakseen.

Maaliskuun alusta alkaen Marttinen on hoitanut myös Virtain kaupungin nuorisotoimen, siitä kaupunki maksaa Marttiselle talousarvioon budjetoidun määrän rahaa (reilu 100 000 vuodessa). Olen muutaman kerran tavannut uuden nuoriso-ohjaajan, joka on palkattu juuri tuota kaupungin hommaa varten, olen saanut hänestä käsityksen, että kyseessä on huipputyyppi. Sini Korhonen vaikuttaa hyvin energiseltä ja ammattitaitoiselta. Tsemppiä Sinille työhön! Toki muukin henkilökunta Marttisessa on ammattitaitoista ja työmotivaatio on korkealla. Jopa työhyvinvointia mittaavan Kunta10 -tutkimuksen tulokset olivat Marttisessa Merikanto-opiston ohella huippuluokkaa verrattuna Virtain kaupungin muihin halintokuntiin.

Marttisessa on johtokunta, joka päättää suuremmat linjaukset, toimitusjohtaja päättää sitten pienemmät asiat yhdessä henkilökunnan kanssa. Johtokunnassa on tällä kaudella ollut Risto Saarinen Sdp, Raija Rihkajärvi kesk., Seppo Pirttiniemi kesk., Jaana Kallioaho vas. ja Timo Lesonen ps. Itse olen ollut Lesosen Timon varajäsen ja aika usein olenkin saanut olla paikalla, koska Timo on monesti ollut työnsä vuoksi estynyt menemään kokouksiin.

Marttinen on hieno paikka, ja mielestäni on hienoa, että meillä on sellainen täällä Virroilla. Kannattaa poiketa vaikka kahville joskus ja tutustua paikkaan, kahvila löytyy päärakennuksen aulasta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti