keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Luottamuspaikkaneuvotteluista

Kirjoittelinkin jo tuossa valtuuston ja hallituksen puheenjohtajuuksien jakautumisperiaatteista aiemmin kirjoituksessani Paikkajakoa luvassa. Niiden lisäksi varsinaiseen paikkajakoon kuuluu kaikkien lautakunta- ja hallituspaikkojen jako eri ryhmien kesken.

Periaatteessa luottamuspaikkojen jakaminen on matematiikkaa, ryhmälle nimittäin kuuluu yhtä suuri osa kunkin lautakunnan tai hallituksen paikoista kuin sen osuus on valtuustopaikoista.

Neuvotteluissa on kuitenkin mahdollista neuvotella omien intressien mukaisia paikkoja, ja usein Virroilla on perinteisesti annettu myös pienemmille ryhmille joitain lautakuntapaikkoja, vaikka varsinaisesti valtuutettujen määrä ei siihen riittäisikään.

Ryhmät voivat perustaa myös yhteisiä liittoumia, jolloin periaatteessa liittouman mahdollisuudet saada paikkoja paranevat. Itse asiassa meille sitoutumattomille on jo tehty tarjous liittoutumisesta tänä keväänä erään puolueen kanssa. Olisin epäilemättä suostunut harkitsemaan sitä, jos siitä olisi ollut meille hyötyä paikkaneuvotteluissa, mutta oma tilanteemme on niin selkeä, että se ei olisi muuttanut meidän tilannettamme mitenkään. Tulemme joka tapauksessa saamaan paikan hallitukseen sekä lautakuntiin. Näin ollen en halunnut ainakaan vielä tässä vaiheessa liittoutua kenenkään kanssa, koska mikäli olisin halunnut tukea jotain puoluetta sen paikkojen saannissa, olisin asettunut ehdollekin jo sen listoille.

Huomisiltana on ensimmäinen yhteisneuvottelu. Luulenpa vaan, että se ei jää ainoaksi. Kynnyskysymykseksi noussee hallituspaikkojen jako, on nimittäin niin, että Virtain kaupunginhallituksen jäsenmäärä on 10 ja siitä seuraa se, että nyt näiden vaalien jälkeen on jaossa yksi hallituspaikka, joka ei oikeastaan kuulu kenellekään. Matemaattisesti ajatellen yhdeksällä valtuutetulla saisi kolme paikkaa, kuudella kaksi ja kolmella yhden eli Kepulle 3, Demareille 2, Kokoomukselle 2, Sitoutumattomille 1, lisäksi Vasemmistolle varmastikin annetaan yksi paikka, koska onhan heillä melkein kolme valtuutettua. Näistä tulee kuitenkin vasta yhdeksän paikkaa, kymmenennestä paikasta varmasti tulee taistelu, ottajia taatusti riittää.

Nykyinen valtuuston puheenjohtaja Keijo Kaleva mainitsee Virtain kaupungin blogiin helmikuussa kirjoittamassaan kirjoituksessa, että hallintorakenteita pitäisi uudistaa, ja että kapunginhallitus on aika iso suhteessa valtuuston kokoon. Tässä tilanteessa olisikin kyllä järkevää tarttua tähän ja pienentää hallituksen kokoa yhdellä. Tällöin paikkajako olisi selvä. Ymmärrän toki, että vallanhimossaan puolueet eivät tule tähän suostumaan.

Maalaisjärjellä ajatellen olisi paljon tärkeämpää saada sopivat henkilöt hallitukseen, kuin jonkun ryhmän saamien paikkojen lukumäärä. Harmillista vaan, kun en voi sitä itse määritellä ketkä ovat ne oikeat henkilöt 😊 Jokainen poliitikkohan varmasti omasta mielestään on sopiva kaupunginhallitukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti