maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kaupungin kuljetuksista

Taas kerran on käynyt niin, että kummallisen tempoilevan ilman suuntaa ja suunnitelmallisuutta olevan päätöksen takia ollaan kaupunginhallituksessa tehty moraalisesti väärä päätös. Kaksi viikkoa sitten oli esityslistalla optioiden käyttäminen kuljetussopimuksissa. Optio tarkoittaa tässä yhteydessä siis sitä, että sopimusta kuljetusyrittäjän kanssa tehdessä on sovittu vuosi tai kaksi optiota eli lisäaikaa. Kaupunki voi käyttää sen halutessaan.

Kaikissa muissa kuljetussopimuksissa oli päätetty käyttää optioita, tässä viimeisessäkin seitsemän tunnin kokonaisuudessa oli esittelijän (sivistystoimenjohtaja) esityksenä, että käytetään siitäkin optio, koska hinta oli todettu kohtuulliseksi ja palvelunkäyttäjät olivat tyytyväisiä. Kokouksessa Kalervo Suomela teki esityksen, että ei käytettäisi optiota. Syitä ja puheita en taaskaan voi tähän laittaa koska niitä ei ole hallituksen pöytäkirjassakaan.

Itse olin sitä mieltä, että näin ei pitäisi toimia summissa vain jonkun kohdalla, vaan että asiaa pitäisi tarkastella kokonaisuutena ja jos halutaan että kaikki eivät ole yhtä aikaa kilpailutuksessa, pitäisi tehdä selkeä suunnitelma, mitkä kilpailutetaan nyt ja mitkä vuoden päästä. Mielestäni tietty oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus pitäisi olla näissäkin asioissa.

Kalervon idea sai kannatusta Pentti Tikkaselta ja asiasta äänestettiin. Minä ainoana äänestin sivistystoimenjohtajan esityksen puolesta, 7 äänesti Suomelan esityksen puolesta ja Mäntysalmi ja Postinen äänestivät tyhjää. Jätin vielä asiasta eriävän mielipiteen, sen voi jättää siinä tapauksessa, että haluaa selvästi irtisanoutua päätöksestä, jonka kannalla ei itse katso voivansa olla.

Ymmärrettävästä syystä kuljetusyrittäjä, jonka kuljetuskokonaisuutta option käyttäminen koski, koki menettelyn epäoikeudenmukaisena ja kirjoitti kirjeen kaupunginhallitukselle, jossa toivoi, että asia otettaisiin uudelleen käsittelyyn ja perusteli sitä monin syin. Yhdenvertaisuuden lisäksi hän toi esiin esim. sen, että ensi vuonna on mahdollista, että taksien luvat vapautuvat ja kuka tahansa voi alkaa ajaa kyytejä ja hintataso voi laskea tuolloin. No kirjeestä keskusteltiin tänään, mutta asiaa ei otettu uudelleen käsittelyyn, perusteeksi tuli kaikenlaisen mututiedon lisäksi se, että sopimuksessa kuulemma lukee, että option käyttämisestä pitää päättää maaliskuun loppuun mennessä ja nyt oli siis liian myöhäistä.

Osa hallituksen jäsenistä oli minun kannallani kun asiasta käytiin keskustelua, mutta osa istui hiljaa ja antoi kyseessä olevan vanhoista kaunoista johtuvan  koulukiusaamista muistuttavan tapahtuman jatkua. Pienen kunnan haittoja, päättäjänä pystyy liian helposti kostamaan. On se vaan hyvä, että porukka vähän vaihtuu päättävissä elimissä kesäkuun alun jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti