lauantai 28. lokakuuta 2017

Onko sosiaalinen media pahasta vai voisiko se jopa olla hyödyllinen?

Vain tunnustamalla epäkohdat niihin voidaan saada parannusta 

 

Tiesittekö muuten, että Suomessa on mielipiteenvapaus ja niin on muuten Virroillakin! Vaikka sitä ei ihan heti uskoisi, jos esimerkiksi lukee vaikkapa torstain 26.10. Suomenselän sanomien pääkirjoitusta sivulla neljä. Siinä nimittäin yleistettiin, että virtolaiset luottamushenkilöt aiheuttavat negatiivista eripuraa ja epäluuloa kirjoituksillaan sosiaalisessa mediassa. Kaiken lisäksi vihjattiin, että ne, jotka kirjoittavat negatiivisista asioista, eivät ole vaivautuneet ottamaan asioista selvää ja siksi kirjoittavat niin kuin kirjoittavat.

Onko tosiaan niin, että sosiaalisen median negatiivisuuden luovat luottamushenkilöt? Mekö olemme niitä, jotka tuomme jatkuvasti negatiivisia asioita esiin? Virtain kaupungin järjestämässä strategiakyselyssä kuntalaisille oli kuulemma esiintynyt vastauksissa Virtain huonoina puolina negatiivisuus ja kateus. Ne, jotka kyselyä tulkitsivat, halusivat tulkita sen niin, että kyseessä on nimenomaan luottamushenkilöiden kirjoittelu. Sitä en tiedä, oliko joissain vastauksissa mainittu luottamushenkilöt negatiivisuuden lähteinä, mutta tässäkin on otettava huomioon, että siihen kyselyyn sai vastata nimettömänä ja olenpa kuullut, että aika moni luottamushenkilöistä on siihen vastannut, vaikka se ei ollutkaan meille tarkoitettu. Ja näin ollen vastauksissa saattaa näkyä poliittinen kateus tai katkeruus omasta menestymättömyydestä kevään vaaleissa.

Kaikkien luottamushenkilöiden pitäisi siis katsella maailmaa ruusunpunaisten silmälasien läpi, hokea vaan, että kuinka meillä asiat on hyvin ja olla möllöttää rauhassa koko kautensa (tai jopa useiden kausien ajan). Mielestäni myös huonolla tolalla olevista asioista pitää puhua, muutoinhan niihin ei koskaan saada parannusta. En usko, että kuntalainenkaan haluaa, että me päättäjät vain suljemme silmämme. Täytyy olla realistinen ja tunnustaa, että vaikka moni asia on hyvin Virroilla, eivät kaikki asiat kuitenkaan ole. Meidän tehtävämme on yrittää parhaamme mukaan parantaa asioita.

Digikehitys


Digikehitys on mennyt valtavasti eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sinä aikana erityisesti erilaiset sosiaalisen median ympäristöt ovat tulleet hyvin tavallisiksi, joka ihmisen välineeksi kommunikoida. Silti joissain piireissä niitä edelleen paheksutaan; kun on joskus Facen alkuaikoina kuullut jonkun paheksuvan sitä hömppänä, niin sellaisena sitä pidetään ikuisesti, kun ei täysin ymmärretä sen olemusta eikä osata sitä käyttää sujuvasti. Eikä myöskään nähdä sen helppoutta päättäjien ja viranhaltijoiden yhteydenpitokanavana kuntalaisten kanssa.

Hyvinä esimerkkeinä hyvästä yhteydenpidosta toimivat nämä kolme tapausta: Itse kysyin suurta pahennusta herättäneessä sosiaalisessa mediassa (Puskaradio Virrat) ennen vaaleja, että mitkä asiat Virroilla ovat hyvin. Se on tähän mennessä kerännyt 102 kommenttia ja vielä näinä päivinäkin ketjuun on tullut vastauksia ja valtava määrä positiivisia asioita kotikaupungistamme. Kysyin myös ideoita, mitä kaupungintalon viereiseen liikenneympyrään voisi laittaa nuukahtaneiden surukuusien tilalle ja sain siihen 202 ehdotusta, joista osa oli kerrassaan loistavia. Aimo Mäkinen kysyi ehdotuksia Virrat -palkinnon saajiksi ja siihenkin tuli 44 kommenttia, niiden joukossa monia hyviä ehdotuksia.

Toki sosiaalisissa medioissakin pitää muistaa käytöstavat ja harkita miten asiansa ilmaisee, mutta eivät ne todellakaan mitään paheellisia kuntapoliitikollekaan ole. Ehkä muidenkin olisi astua askel nykyaikaan ja lopettaa kohdaltaan vallitseva somehiljaisuus. Jos tuntuu vaikealta kirjoittaa heti ikioma kommentti, voi aloittaa vaikka vastaamalla jonkun kuntalaisen kysymykseen ja tarjota sitä oikeaa tietoa asiasta.

Kenen lauluja laulat


Meitä someaktiiveja on nuhdeltu ihan jopa kokouksessa otetussa puheenvuorossa; asiat kuulemma pitäisi hoitaa muilla tavoin kuin sosiaalisiin medioihin kirjoittelemalla. Itse kirjoittelen Faceen ja tänne Bloggeriin, joskus harvoin Twitteriin. Snäppään muutamille tutuille, olen Linkedlnissä, Google plussassa, Pedanetissä ja jaan Instaan kuvia. Siinä ovat minun tämänhetkiset sosiaaliset mediani, kolmeen ensiksi mainittuun kirjoittelen poliittisiakin juttuja, ja nämä kaikki kolme ovat luonteeltaan sellaisia, joihin kirjoitetaan omalla nimellä ja minusta se, jos mikä on reilua. Hetkinen muuten! Kukas sen Suomenselän sanomien pääkirjoituksen olikaan kirjoittanut? ... Ai niin, eihän kyseisessä paikallislehdessä ole tapana laittaa toimittajan nimeä juttuihin.

En varsinaisesti halua moittia Suomenselän sanomia, se on kuitenkin pääsääntöisesti hyvä lehti. Nyt on vaan tainnut käydä niin, että toimittaja on omaksunut sen enempää kyseenalaistamatta eräiden voimakasluonteisten viranhaltijoiden ja luottamusmiesten puheet toisista luottamusmiehistä. Eli pääkirjoituksessa on unohdettu puolueettomuus ja otettu kantaa muutamia henkilöitä kohtaan, onhan nimittäin niin, että someen kirjoittelevia luottamusmiehiä on aika vähän ja me kaikki olemme nyt joutuneet kyseenalaiseen valoon.

Tähän juttuun saa mielellään kommentoida, mikäli tekee sen omalla nimellään. Blogin ei tarvitse olla mikään yksisuuntainen mielipiteen ilmaisukanava, täälläkin voidaan käydä keskustelua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti