maanantai 2. lokakuuta 2017

Perusturvalautakunnassa hevosia ja takseja sekä omaishoitoa

Perusturvalautakunnassa keskusteltiin taas viime viikolla monista asioista, mutta monet jäivät vielä kesken ja moniin pyysimme vielä lisätietoa. Tässä muutamia poimintoja käsitellyistä asioista.

Omaishoidontuki

 

Perusturvalautakunta päätti viime viikon kokouksessaan hakea lisämäärärahaa omaishoidontukeen. Meille on tärkeää, että omaisiaan kotona hoitavat saisivat työstään korvauksen. Omaishoitajuus on ennen kaikkea inhimillinen hoitomuoto ja lisäksi erittäin edullinen kaupungille. Haluaisimme, että jokainen tukeen oikeutettu saisi sen, ettei kenellekään enää sanottaisi, että ei voida maksaa, koska määrärahat ovat lopussa.

Perussuomalaisten ryhmässä viime kaudella vaikuttanut Kalervo Suomela sai aikaan sen, että omaishoidontuen määrärahaa jo korotettiin kahdesti. Toivottavasti nyt saamme asian lopultakin vietyä sille tasolle, jolle se kuuluukin.

Olen itsekin ollut kehitysvammaisen poikani omaishoitaja siihen saakka kunnes hän muutti omaan asuntoonsa aumispalveluyksikköön. Ja vaikka omaishoidotukeni oli rahallisesti pieni, oli sillä kuitenkin merkitystä silloisessa tilanteessani yksinhuoltajana. Uskoisin, että sama merkitys sillä on ainakin monelle puolisoaan hoitavalle eläkeläiselle, joita paljon on omaishoitajien joukossa.

Omaishoitajuus on usein aivan liian vähän arvostettua, yrittäkäämme saada asiaan muutos!

Taksipalvelujen tulevaisuus

 

Käsittelimme perusturvalautakunnassa myös pykäliä, joissa pohdittiin taksipalvelujen tulevaisuutta uuden taksilain voimaan tulon jälkeen. Päätimme myös selvittää, että mitä tarkoittaisi Virtain kannalta, jos liittyisimme Kuohkeen eli Tuomilogistiikan ylläpitämään alueelliseen taksikeskukseen, josta kaikki sosiaalihuoltalain mukaiset kyydit ja vammaispalvelukyydit tilattaisiin jatkossa.

Vaikea asia, emmehän yhtään tiedä, miten taksipalvelut kehittyvät Virroilla ja Ruovedellä uuden lain astuessa voimaan. Kauhukuvina olen kuullut maalailtavan, että yöpäivystys loppuisi ja hinnat nousisivat ja autot huononisivat. En tiedä sitten kävisikö niin? Kyllähän kuitenkin taksiyrittäjä on myös asiakaspalvelija. Aika näyttää miten käy.

Hevostoimintaa

 

Itseäni ilahdutti sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kokeilu, johon Virroilla pari sosiaalitoimiston perhetyöntekijää on lähtenyt. Toiminta perustuu ihmisen ja hevosen vuorovaikutukseen ja sitä kautta syrjäytymisen ehkäisyyn. Asiasta lisää täällä. Hienoa, että kokeillaan uusia asioita ja ennenkaikkea yritetään ehkäistä ikäviä asioita, tässä tapauksessa syrjäytymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti