torstai 26. lokakuuta 2017

Ikäihmisen arvostus

Tänään lukiessani perusturvalautakunnan esityslistaa ja erityisesti miettiessäni pykälää, joka siitä vielä näkyi puuttuvan, tuli mieleeni mukava tarina Mtv 3:n sivuilta.

Joku Facekaverini oli jakanut Mtv:n jutun Ylivieskasta, siellä kaupunki toteuttaa sata ikäihmisen unelmaa. Juttu kertoo pääosin muistisairaasta Paavosta, joka pääsee hirvimetsälle. Ylivieskassa on päätetty toteuttaa Suomen juhlavuoden kunniaksi sata kappaletta ikäihmisten unelmia. Unelmat ovat pieniä: tanssimatkoja, matonpesureissuja tai vaikkapa päivä hirvimetsällä.

Tämä jo osoittaa sen, että jokaisella muistisairaallakin on tunteet. Usein kuulee puhuttavan dementikoista ja siitä etteivät nämä enää tajua mitään. Voi toki olla, että ymmärrys ympäröivästä maailmasta on jo hämärtynyt, mutta tunteet ovat silti jäljellä. Siksi onkin tärkeää  kunnioittaa vanhuksen itsemääräämisoikeutta esimerkiksi asuinpaikan suhteen, ei ole syytä siirtää jo johonkin paikkaan tottunutta vanhusta, mikäli hän ja hänen läheisensä ovat tyytyväisiä paikkaan. Tämä olisi syytä muistaa myös meillä Virroilla.


Juttu Paavosta.

Paavo Nyrhisen unelma hirvimetsälle pääsystä toteutettiin. Kuva: Timo Varila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti