perjantai 3. marraskuuta 2017

Perusturvan asioita lokakuun lopulla

Pidimme perusturvalautakunnan kokouksen viimeinen päivä lokakuuta. Lista oli pitkä, mutta jaksoimme silti hyvin käydä sen loppuun. Puoli kymmeneen asti istuimme. Kokouksessa oli jälleen vilkasta keskustelua, jopa niin, että puheenjohtajana jouduin kehottamaan asiassa pysymiseen ja puhumaan ainoastaan annetun puheenvuoron aikana, mutta eipä siitäkään kukaan loukkaantunut 😊

Listalla oli monia ns. viranomaispäätöksiä, jotka kuuluvat perusturvalautakunnalle. Itse lautakuntana halusimme ottaa listalle kuulolaitteiden paristojen ja letkujen tarjoamisen kuntalaisille ilmaiseksi jatkossakin. Oli nimittäin niin, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin apuvälineohjeistuksen mukaan niiden ilmaisjakelu lopetettiin syyskuussa Virtain terveyskeskuksessa, koska edellinen perusturvalautakunta oli päättänyt ottaa kyseisen ohjeen käyttöön. Tämä kohta oli jäänyt huomaamatta ja nyt sitten joku Keiturin sotella oli sen huomannut ja lopettanut jakelun. Asia on kaupungille taloudellisesti pieni, mutta kuulolaitteiden käyttäjille iso.

Toinen asia, jonka itse halusimme ottaa esiin, oli vanhusten tehostetun asumispalvelun tilanne. Halusimme, että inhimilliset näkökulmat otettaisiin huomioon sijoituspäätöksiä tehdessä ja että mitään yksikköä ei erityisesti syrjittäisi. Lausuntomme pääset lukemaan tästä.

Joistain piireistä on kuulunut kritiikkiä ja puheita, että perusturvalautakunnan roolia pitäisi selkeyttää. Tarkoittaen siis, että ei tykätä siitä, että otetaan voimakkaasti kantaa asioihin ja vaaditaan tietoa ja selvityksiä Keiturin sotelta. Myös kuulolaitteiden paristoasiaa on pidetty vähäpätöisenä ja liian toiminnallisena lautakunnalle. Mutta se vaan on niin, että välillä lautakunnan täytyy vaan ottaa kantaa pieniinkin asioihin, jos se on se taho, joka asiasta päättää. Ja ihan turha luulla, että minun johtamani lautakunta ei ottaisi kantaa asioihin. En myöskään näe, että tietojen pyytäminen Keiturin sotelta olisi jotenkin väärin, emmehän me muuten pysty valvomaan toimintaa, jos emme saa riittävästi tietoa asioista.

Virtain kaupungin hallintosääntö määrittää yleisesti lautakunnan tehtävät pykälässä 29 ja vielä lisäksi perusturvalautakunnan tehtävät pykälässä 31. Ne löytyvät täältä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti