lauantai 7. lokakuuta 2017

Pedagogiikkaa

Tänään oli Virtain opettajilla koulutuspäivä, jotain kikyilyä kait 😊 Koulutuspäivän loppupuoliskolla oli yhtenäiskoulupedagogiikasta kertomassa TAMKin Juha Lahtinen. Tähän osioon oli kutsuttu myös meitä päättäjiä, ihmeellisen vähän meitä vain oli paikalla. Harmi sinänsä, mielestäni tilaisuus oli todella hyvä ja informatiivinen ja avasi käsitettä yhtennäiskoulu todella hyvin varmasti sellaisellekin, joka ei oikein tähän mennessä ollut sisäistänyt asiaa. Esiin nousi myös paljon asioita, joita pitäisi osata ottaa huomioon koulua suunniteltaessa.

Opettajilta selvästi nousivat esiin toiveet muutosjohtajasta sekä riittävästä tiedottamisesta. Molemmista olen samaa mieltä: Tiedottaminen on  Virroilla liian usein huonosti hoidettua, liian monessa asiassa käy lopuksi ilmi, että oikea-aikainen ja riittävä tiedotus olisi säästänyt monelta selkkaukselta. Pedagoginen muutosjohtaja olisi todellakin tarpeen ja mahdollisimman nopeasti. Virtain tapauksessa itse olen sitä mieltä, että sen olisi paras olla ihan joku ulkopuolinen, tällöin ei ainakaan olisi ennestään olemassa mitään henkilöiden välisiä jännitteitä.

Parkanossahan rakennetaan niin ikään uutta yhtenäiskoulurakennusta ja siellä on palkattuna projektipäällikkö Juha Anttila. Hän on ollut mukana projektissa alusta lähtien. Hän on mukana itse rakentamisessa osallistuen kunnan edustajana kaikkeen siihen liittyvään urakoitsijoiden ym. kanssa. Sen lisäksi häneltä löytyy pedagogista osaamista, joten hän toimii samalla pedagogisena muutosjohtajana. Olisipa hienoa, jos Virroille löytyisi tällainen henkilö.

Nythän Virroilla päättäjien keskuudessa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, että tarvitaan joku projektipäällikkö rakentamisen eri vaiheisiin mukaan sekä toimimaan tilaajan edustajana rakentajien kanssa. Toivon kovasti, että pääästäisiin samanlaiseen ymmärrykseen pedagogisen muutosjohtajan tärkeydestä.

Iltapäivän luennoitsija Lahtinen heitti vielä lopuksi linkin oppimaisema -sivulle, sieltä löytyy kaikenlaista mielenkiintoista kuten koulurakennuksiin liittyviä kehittämishankkeita ja vinkkejä koulujen toiminnan kehittämiseen.

Varsinaiseen pedagogiikkaan mennäkseni, laitan tähän  lopuksi vielä kuvan uuden opetussuunnitelman sisältämistä laaja-alaisista oppimiskokonaisuuksista. Niitä kaikkia osa-alueita pitäisi voida toteuttaa yhtenäisesti yhdessä järjestämällä esimerkiksi kaikenikäisten yhteisiä teemaprojekteja ja yhteistä toimintaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti