torstai 31. elokuuta 2017

Perusturvan asioita

Perusturvalautakunta kokoontui elokuussa jo toisen kerran, asioita oli paljon. Puheenjohtajana haluan, että joka kerta on jokin asia, josta  vain keskustellaan, jotta saisimme tietoa ja kuulisimme hyvinvointijohtajan ja kokouksiin myös osallistuvan Keiturin Soten toimitusjohtajan näkökulman. Tällä kertaa halusin tuoda sinne keskusteluun vanhusten tehostetun palveluasumisen.

Tehostettu palveluasuminen

Virroillahan on vajaa pari vuotta sitten kilpailutettu vanhusten tehostettu palveluasuminen, ja kisan voitti Attendo ja toiseksi  tuli Liljanne-koti, Ainala jäi kisassa viimeiseksi. Tarjouskilpailussa tarjotut summat erosivat toisistaan vain vähän, kaikki olivat noin euron sisällä toisistaan.Tämä kilpailutus on saanut aikaan sen, että Ainalaan ei enää sijoiteta virtolaisia tehostettuun palveluasumiseen, onpa sieltä jopa siirretty poiskin potilas, joka on asunut aiemmin ainalassa ns. omatoimisessa asumisessa, mutta tullut niin huonoon kuntoon, että tarvitsi tehostetumpaa hoitoa. Asukas itse sekä hänen omaisensa olisivat halunneet jatkaa edelleen Ainalassa asumista.

Ainala on Virroilla kuntalaisten keskuudessa hyvässä maineessa ja todella suosittu, ainoastaan jotkut tietyt poliitikot mollaavat Ainalaa jatkuvasti, vaikka minun nähdäkseni Ainalassa asiat ovat todella hyvin, ja jos jotain virheitä joskus onkin tehty, on niihin reagoitu nopeasti. Ainala kutsui meitä valtuutettuja elokuun alkupuolella keskustelutilaisuuteen ja meitä olikin 11 valtuutettua paikalla. Ainalan näkemys olisi, että asiakkaan oma mielipide olisi se, jonka pitäisi ratkaista asuinpaikka, mutta KS:n toimitusjohtajan mukaan kilpailutusta on kunnioitettava.

Inhimillisestä näkökulmasta katsoen olen sitä mieltä, että ilman muuta vanhus tai omaiset saisivat päättää asuinpaikan, mutta laki taitaa sanoa toisin. Ikävä kyllä. Aion kyllä kysyä tätä asiaa jostain viisaammilta, että onko tosiaan noin, että hankintalaki menee muiden lakien ohi tällaisessa asiassa.

Mistä johtuu valitusten suuri määrä

Toinen asia joka jäi mieleeni kokouksesta oli valitusten suuri määrä, perusturvalautakuntahan joutuu käsittelemään salaisella listalla henkilöiden tekemiä valituksia erilaisista päätöksistä (Salaisena siksi, kun on kyse yksilöiden asioista). Sinänsä en valita valittamisesta, kuntalaisella on ja pitää olla oikeus siihen. Mutta me mietimme yhdessä erään toisen lautakunnan jäsenen kanssa jälkeenpäin, että johtuuko valitusten suuri määrä huonosta asiakkaan neuvonnasta, että jos ei alunperinkään tiedetä, mitä etuuksia voi hakea, tulee haettua väärin ja sitten tehdään valitus, kun asia ei mene läpi. Vähintäänkin kielteisen päätöksen yhteydessä pitäisi olla mainita, että mitkä muut mahdolliset tuet tai apukeinot ovat haettavissa.

Tässäkin asiassa tiedottaminen on tärkeässä osassa. Nyt onneksi Keiturin Sote on kuulemma kehittelemässä asiakasohjausjärjestelmää, olisi hienoa, jos lopultakin saataisiin toimimaan se yhden luukun periaate ainakin siinä asiassa, että asiakkaalle kerrottaisiin kaikki mahdollisuudet samassa paikassa ja heti aluksi.

Teatteriakin näimme

Lautakunnan kahvitauolla näimme myös jonkinmoisen poliittisen näytelmän, jonka tarkoitus jäi hieman epäselväksi. Minä itse ja monet muutkin ovat joutuneet jälkeenpäin kyselemään, että oliko se asia näin kun meille esitettiin erään henkilön toimesta, ja kävi ilmi, ettei ollut. Harmillista kun en voi tässä kertoa, mistä on kyse, mutta jälkeenpäin aika huvittava episodi se oli, poliittista teatteria sanan varsinaisessa merkityksessä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti