maanantai 21. elokuuta 2017

Liikenneympyrät

Virroilla on kaksi liikenneympyrää eli virallisemmin kiertoliittymää. Kaupungintalon vieressä oleva on puhuttanut jo kauan:


En voi mitenkään sanoa tuota ympyrää kauniiksi. Yhä useampi päättäjä on onneksi herännyt tuohon ongelmaan, elinkeinopäällikkö on laittanut asian jopa elinkeino-ohjelman luonnokseen ja olenpa kuullut jopa teknisenkin johtajan puhuvan asiasta. Jossain kokouksessakin asiasta puhuttiin ja Mäkisen Aimo kertoi historiatietona, että joskus muinoin ennen vanhaan on paikalla ollut kylän kaivo ja, että kuulemma silloin kun tuota ympyrää on suunniteltu, on yhtenä ehdotuksena ollut tehdä siihen kaivo. Joku huuliveikko oli kai sitten vaan todennut, että ei voi, johan sinne känniset Martinkarhusta tulijat putoilevat.

Sen sijaan olen kuullut, että on järjestetty suunnittelukilpailu, jonka voittanut teos oli tarjoitus sijoittaa ympyrän keskelle. Kävi vaan niin, että voittajateos oli ollut niin kamala, ettei sitä voitu laittaa siihen 😅 (Kukakohan oli tuomarina?) Ja sitten vaan joku oli siihen iskenyt kolme Surukuusta, kun ei muutakaan oltu keksitty.

No, miksipä emme palaisi nyt vuosien Surukuusikauden jälkeen siihen kaivoideaan. Olisi aika hieno sellainen vanhanaikainen kaivo, joka ehkä voitaisiin rakentaa hieman isommaksi, mitä sellaisen luonnollinen koko olisi, jotta se näkyisi kunnolla. Ja eihän siihen toki tarvitsisi oikeasti kaivoa tehdä, riittäisi vallan hyvin se maanpäällinen osa. Kovinkaan kallis ei investointi edes olisi, se voisi olla puusta tai kivestä, ihan miten vaan. Toki se voisi olla jotain muutakin nättiä kuin vanha kaivo, jos vaan joku keksii paremman idean 😊

No sitten se Virtain toinen liikenneympyrä, Siekkisentien ja kantatie kuuskutosen risteyksessä. Myös sen keskustaan sijoitetusta taideteoksesta järjestettiin aikanaan suunnittelukilpailu. En enää muista kuka sen voitti, mutta muistaakseni oli joku virtolainen.  Ilmeisesti möhkäleet symboloivat Virtain aaltoja.


Minusta teosta reunustavat pensaat ovat kivat, ne voisivat jopa jäädä paikalleen. Mutta itse teos kaipaisi päivittämistä. Tästäkin kuvasta jo näkyy kuinka likaiset "aallot" ovat yläosastaan ja alkavat sammaloitua. Eivätkä tuollaiset betonimöhkäleet mielestäni anna arvokasta kuvaa kaupungistamme. Omassa visiossani näen kevytrakenteisen syvänsinisen metallisen teoksen Virtain vaakunan pohjalta. Se voisi vaikka olla ihan vaakuna, jossa miekat ja virrat ovat reikinä taustassa, tai vaikka toisinpäin, se voisi koostua pelkistä miekoista ja virroista.

Toivottavasti liikenneympyröiden kuntoa aletaan jossain vaiheessa parantaa, täytyy ainakin itse muistaa aina ottaa asia puheeksi, jospa ne joskus saataisiin edustaviksi ja kauniiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti