keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Lastenhoitoa

Virroilla on ajoittain pulaa päivähoitopaikoista, huolimatta siitä, että saimme muutama vuosi sitten uuden päiväkodin. Sitä suunniteltaessa tuijotettiin ehkä liikaa väkiluvun vähenemistä ja lapsiennusteita. On nimittäin käynyt niin, että hoitoa tarvitsevien lasten määrä ei suinkaan ole laskenut vaan päinvastoin. Siihen, että näin on käynyt voi olla montakin syytä, esimerkiksi se, että kunnasta muuttavien ja kuntaan muuttavien ikärakenne ei ole samanlainen. Voisiko olla niin, että Virroille muuttaa enemmän lapsiperheitä kuin Virroilta pois?

Virroilla on perinteisesti ollut tarjolla perhepäivähoitoa, ryhmäperhepäivähoitoa sekä päiväkotihoitoa. Kaikilla muodoilla on omat puolestapuhujansa ja käyttäjänsä. Joku haluaa lapsensa ehdottomasti päiväkotiin, jollekin taas perhepäivähoito on se ainoa oikealta tuntuva muoto. Viime maaliskuussa lastenpsykiatri Jari Sinkkkonen ilmaisi mielipiteenään, että pieni lapsi tarvitsee läheisyyttä ei kasvatusta. Hän oli sitä mieltä, että 1 - 2 -vuotiaille perhepäivähoito olisi päiväkotia parempi vaihtoehto. Ymmärrän ajatuksen; pienempi ryhmä on rauhallisempi eikä pieni lapsi vielä tarvitse ympärilleen kovin suurta sosiaallista ryhmää. Mutta uskon silti, että myös päiväkodissa saadaan pienten lasten tarvitsema läheisyys ja kodinomaisuus luotua.

Viime aikoina on puhuttu paljon perhepäivähoidon tilannteesta, hoitajia on irtisanoutunut eikä uusia halukkaita ole tarjolla koulutukseen. Tosiasia on, että palkkaus on kovin pieni ja työpäivät pitkiä. Lisäksi työ tehdään omassa kodissa, ihan ymmärrettävää, että siihen ei ole halukkaita. Tästä johtuen Virroilla ollaan nyt kehittämässä perhepäivähoitoa: on mietitty kuukausipalkkaa, lapsesta maksettavan korvauksen nostamista, takuupalkkiota jne. Sivistyslautakunta ja henkilöstöjaos selvittelevät asiaa ja toivottavasti siihen saadaan hyvä ratkaisu.

Itse olen sitä mieltä, että perhepäivähoito hoitomuotona täytyy säilyttää, että perheillä säilyy valinnanvapaus. Kunnan vetovoimaisuutakin ajatellen täytyy olla niin, että lapsi pääsee hoitoon tarvittaessa ja että on mahdollisuus jopa valita hoitomuoto.

Kunnan vetovoimaisuudesta puheen ollen, eräs hallituksen  jäsen ehdotti strategiatyöpajassa kielikylpypypäiväkotia. Ajatuksena hänellä oli se, että täytyisi olla jotain, mikä erottaisi Virtain muista vastaavista paikkakunnista. Nykyään nimittäin maalle haluava lapsiperhe varmasti valitsee tarkkaan, minne muuttaa. Olen samaa mieltä hänen kanssaan, tuollainen kielikylpy tai kielisuihku olisi edullinen vaihtoehto lisätä kuntamme vetovoimaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti