lauantai 12. elokuuta 2017

150-vuotias Virrat - katse tulevaisuuteen

Tänään oli Virtain kaupungin 150-vuotisjuhla, juhla oli tuttua kulttuurisihteerin tyyliä. Harmillisen vähän oli yleisöä, en tiedä olisiko tiedotuksessa ollut parantamisen varaa. Juhlaan oli myös kutsuttu vieraita, ja paikalla olikin kattava edustus naapurikunnistamme.

Keijo Leppänen oli juhlapuhujana ja pitikin ihan hauskan puheen. Puheen loppupuolella hän mietti, että millainen on tulevaisuuden Virrat ja siinä yhteydessä mainitsi, että päättäjien keskuudessa pitäisi luopua ajatuksesta, että tehdään näin kun aina on tehty. Siinä olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan, kyllä pitää uskaltaa ottaa uusia askeleita, Leppänen toi esiin ajatuksen rikkaista esim. kiinalaisista  lomailijoista, jotka haluavat lomailemaan rauhalliseen ympäristöön puhtaan ilman ja vesien äärelle. 

Tästä oma ajatuskulkuni johdatti minut miettimään kaavoitusta, ja siitä juolahti mieleeni Nurminiemi, kaupungin omistama hyvällä paikalla oleva isohko niemi ja  ikuisuuskysymys Virroilla. Päättäjien keskuudessa on vuosikymmeniä esiintynyt jonkinlaista haluttomuutta kehittää sitä mitenkään. Jossain vaiheessa elinkeinopäälliköllä oli jo alustava suunnitelma sen kaavoittamiseksi loma-asuntoalueeksi, mutta sekin suunnitelma vähin äänin haudattiin johonkin. Aina löytyy uudistushaluisia päättäjiä, joista joku ottaa Nurminiemen esiin, ja sitten siitä muutama puheenvuoro keskustellaan ja sen jälkeen asia vaietaan kuoliaaksi. Kerrassaan kummallinen juttu, kyllä nyt olisi aika jo laittaa sen kaavoitus kaavoitusohjelmaan ja ellei nyt heti ensi vuoden talousarvioon niin ainakin seuraavan vuoden taloussuunnitelmaan.

Virroille  on kuitenkin, sanoisinko jopa onneksi,  tulossa mahdollisuuksia rakentaa loma-asuntoja. Hiekkarannan vieressä sijaitsevan Puukkoniemen ostivat kimpassa talonrakennusfirma ja loma-asuntoja vuokraava firma ja he halusivat, että sitä aletaan samantien kaavoittaa loma-asumis- ja matkailupalvelujen aluetta. Ei ehkä tarvitse kovin vilkasta mielikuvitusta arvatakseen, mitä alueelle mahdollisesti on tulossa.

Marttisen lähettyvillä sijaitsevaan Kotiniemeen ollaan myös kaavoittamassa matkailupalvelujen aluetta, tämä on aiheuttanut aikamoista kuohuntaa tietyissä piireissä, ja epäilenkin vahvasti, että tästä on tulossa valituksia kunhan kaava etenee siihen asti. Vaikka nykyään kyllä osataan ottaa luonto huomioon kaavoituksessa ja rakentamisessa, että siinä mielessä on turha pelätä koko Herraskosken tuhoutuvan tms.

Ehkä Leppänen on oikeassa, ehkä yksi merkittävä osa Virtain tulevaisuuden suunnittelussa pitäisi painottua lomalaisten houkuttelemiseen Virroille. Houkuttelemisesta puheenollen, Virroilla lähes jokainen puhuu nykyään Ähtärin tulevasta pandaliikenteestä ja sen saamisesta poikkeamaan Virroille, mutta tekeekö kukaan mitään sen eteen, että näin tapahtuisi?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti