perjantai 17. helmikuuta 2017

Virtain yhtenäiskoulu - ei enää pelkkä haave!

Eilen kirjoitin Facebookin koulutyöryhmän kokouksen jälkeen seuraavanlaisen päivityksen:
 
"Tiedättekö sen tunteen, kun on saanut jonkun ison mahdottomalta tuntuneen tehtävän onnistuneesti loppuun? Kun tuntuu siltä, että on kaikkensa antanut, olo on samaan aikaan epäuskoinen ja onnellinen. No nyt tuntuu siltä, olin nimittäin koulutyöryhmän kokouksessa ja siellä kävikin niin, että kaikki (jopa Koskela ja Kangasluoma) olivat sitä mieltä, että ainut oikea ratkaisu on rakentaa se yksi yhtenäiskoulurakennus luokille 1-9 + eskarit. Istuin vaan hiljaa ja ihmettelin. Kaikenlisäksi päätökset tehdään ennen vaaleja: 13.3. hallitus ja 20.3. valtuusto. Eli pelkistä vaalilupauksista ei voi olla kyse."
 
Edelleen olen samoissa fiiliksissä, mahtavaa! Nyt me voimme tehdä tästä uudesta koulustamme ylpeyden aiheen samaan tapaan kuin Urjalassa oli tehty. Oli niin hienoa ja ehkä jopa hieman huvittavaakin istua kokouksessa, jossa päätöksen koontia esitellyt Heidi Tanhua ja rehtori Kangasluoma sekä sellaiset päättäjät, jotka aikaisemmin olivat kannattaneet Rantatien koulun korjaamista, esittivät niitä perusteluja, joita minä ja muut yhtenäiskoulurakennusta kannattaneet olemme esittäneet toistuvasti kokouksesta ja seminaarista toiseen 😊

Se mikä tässä on surullista, on se, että joillekin päättäjille edelleen ainut mikä merkitsee on raha. Kokouksessa esitettiin erinäisiä lukuja, jotka tällä kertaa näyttivät huomattavasti uskottavimmilta kuin tähänastiset, myös Rantatien koulun korjaamisesta oli laskeskeltu kokonaiskustannuksia, ja se näytti viipalekoulujen hankinnat mukaan luettuna nousevan jopa kuuteen miljoonaan saakka. Tämä oli ilmeisesti sitten se, mikä joidenkin päät sai kääntymään.  Tähänastisissa puheissa on yhtenäiskoulu ollut mahdoton investointi ja on sanottu että Virtain talous ei kestä sitä, ja nyt painokkaasti kerrottiin, että "Virtain talous kestää sen". Tässä nähdään, kuinka suuri vaikutus on henkilöillä, jotka esittelevät asiaa.
 
Mielestäni asia on niin, että kunnallinen päätöksenteko on muutakin kuin rahan tuijottamista. Ihmisen hyvinvointia ei pidä unohtaa, eikä myöskään kunnan elinvoimaisuuden kehittämistä. Kyllä senkin pitäisi merkitä jotain, että virtolaislapset saavat opiskella jatkossa uudessa, nykyaikaisessa ja terveessä koulussa, opettajat pysyvät terveinä ja saadaan kaikki yhtenäiskoulun edut. Lisäksi elinvoimatekijät ovat isommat kuin osaamme kuvitellakaan tässä vaiheessa; rakentamisen luoma positiivinen vire ja muuttotappion väheneminen näin nopeasti mieleen tulevina seikkoina. Niin ja onhan Rantatien koulurakennus jo ihan mennyttä aikaa muutoinkin, yli 60 vuotta vanhan rakennuksen korjaaminen on jo maalaisjärjelläkin ajatellen ihan toivoton ajatus.
 
Ja vaikka sitten tuijottaisikin pelkästään rahaa, pitää pystyä katsomaan pidemmälle kuin parin vuoden päähän. Talousasioissa on osattava olla kaukonäköinen, tällaisten isojen investointien kohdalla pitää nähdä kymmeniä vuosia eteenpäin. Mitä se auttaa, jos lähivuosina säästetään vaikkapa 5 miljoonaa, jos kahdenkymmenen vuoden aikana hävitään se summa moninkertaisesti?

Mutta syistä riippumatta, mahtavaa että iso joukko päättäjiä on saanut ajatuksensa siihen malliin, että uusi yhtenäiskoulu luokille 0 - 9  on tulossa Virroille. Kerrassaan hienoa!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti