tiistai 28. helmikuuta 2017

Ehdokashankinnasta

Nyt on sitten ehdokasasettelu Virallista, tänään oli viimeinen mahdollinen päivä kun ehdokaspapereita sai viedä keskusvaalilautakunnalle. Minä kävin kahden maissa iltapäivällä Helinin Jussin kanssa viemässä sitoutumattomien paperit.

Aiemmin tuossa jo kirjoittelinkin kuinka monimutkaista on asettautua ehdolle erillään puolueista kirjoituksessani Ehdokkaaksi asettautuminen - ei ihan läpihuutojuttu. Tänään laitoin oikeusministeriöön sähköpostia ja ehdotin, että voisiko työryhmä, joka selvittelee sähköisen äänestyksen mahdollisuutta, selvitellä myös sähköisen ehdokasasettelun mahdollisuutta. Nopeasti sieltä vastattiinkin, ettei se kuulu kyseisen työryhmän toimeksiantoon, mutta muuten on kuulemma keskusteltu mahdollisuudesta perustaa puolue tai valitsijayhdistys sähköisesti. Toivotaan siis, että joskus tulevaisuudessa asia helpottuisi.

Viime aikoina lehdissä ja muissakin medioissa on valitettu ehdokashankinnan vaikeudesta, on spekuloitu johtuuko haluttomuus lähteä ehdolle kunnan tehtävien vähenemisestä tai maakuntavaalien läheisyydestä. En usko, että siitä on kysymys. Moni on sanonut, että ei lähde kun ei ole mielestään poliitikko. No millainenkohan se poliitikko sitten onkaan tavallisen kansalaisen mielestä? Olisiko puku päällä tupee vinossa pönöttävä herrasmies (tai nainen)? Kukapa nykyihminen sellaiseen osaisi samaistua.

Itse mietin, että valtakunnanpolitiikka ja media ovat kyllä tehneet parhaansa, että tavallinen kansalainen haluaa pysyä erossa poliittisesta päätöksenteosta ja sanalla poliitikko on todella negatiivinen kaiku. Lehdissä ja muissa medioissa jatkuvasti esitetään poliitikot naurettavina omaa etuaan ajavina hölmöinä, jollaisia osa heistä epäilemättä onkin 😁 Tämä kaikki on kuntalaisilla mielessä, kun heitä kysytään paikallisiin ryhmiin ehdokkaiksi. Ja todennäköisesti paikallisten poliitikkojen omat toilailut vielä lisäävät halua pysyä erossa kuntapolitiikasta.

Avoimuuden ja läpinäkyvyyden puute vieraannuttaa tavallisen kunnan asukkaan päätöksenteosta, ei ole tietoa päätöksenteon prosesseista, puhumattakaan, että voisi jotenkin vaikuttaa oman asuinkunnan asioihin. Jos vielä kaikenlisäksi se, jota on edellisvaaleissa äänestänyt sattuu olemaan niitä poliitikkoja, jotka eivät käy oman kylän kaupassa ettei tarvitsisi joutua puheisiin äänestäjien kanssa, ei varmasti ole kovin suurta intoa lähteä itse ehdolle. Meidän kaikkien poliitikkojen pitäisi muistaa se, että se oma vaalikaudenaikainen toiminta on parasta ehdokashankintaa.

Sitoutumattomien ryhmän muodostumisesta ja ehdokashankinnasta lisää seuraavassa blogikirjoituksessani.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti