maanantai 20. helmikuuta 2017

Sitoutumattomuudesta

Tässä kun ehdokashankinta on käynyt kuumana, on  ilmaantunut joidenkin puolueiden taholta todella yllättäviä asenteita kokoamaani sitoutumattomien yhteislistaa kohtaan ja eniten yllättävästä suunnasta. Aivan kuin sitoutumattomana ehdolle lähteminen olisi jotain aivan ennenkuulumattoman kamalaa ja asiatonta.

Kylillä on levitetty huhuja, ettei sitoutumattomilla ole vaikutusmahdollisuuksia, ne eivät järjestäydy, ovat hajallaan, ei kannata lähteä ehdolle eikä varsinkaan äänestää, ääni menee hukkaan, puolueesta saat tärkeää tukea jne...

Ensinnäkin sitoutumattomuus tarkoittaa sitä, että me emme sitoudu puolueisiin emmekä kumarra puolueiden valtarakenteita sen kummemmin paikallisesti kuin valtakunnallisestikaan. Me sitoudumme oman kuntamme asioiden hoitoon ja ajamaan kuntalaisen asiaa, koska olemme sitä mieltä, että päättäjät ovat kuntalaisia varten.  Sitoudumme myös avoimen tiedottamisen politiikkaan, emme tee salassa päätöksiä. Demokratian palauttaminen Virtain pätöksentekoon on ykköstavoitteemme. Lisää tavoitteita löytyy nettisivultamme.

Vaaleissa yhteislistalla ollessamme äänemme otetaan huomioon samalla tavoin kuin puolueidenkin, eli jokaisen äänet hyödyttävät myös koko ryhmää.

Päästyämme valtuustoon, tulemme perustamaan yhteisen valtuustoryhmän, joka siis on aivan samalla tavalla järjestäytynyt kuin puolueidenkin valtuustoryhmät. Erona puolueisiin se, että me emme tee etukäteen ryhmäpäätöstä, jokainen ajattelee omilla aivoillaan. Keskustelua toki tulemme käymään asioista ja pitämään valtuustoryhmän palaverin ennen valtuuston kokouksia.

Me myös tuemme toisiamme, aivan samalla tavalla kuin puolueetkin. Tosin mainostamiseen joutuu jokainen panostamaan itse, meillä kun ei ole kerättyjä varoja siihen käytettäväksi kuten puolueilla. Itse olen tämän kauden ollut perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsen, ja kokouspalkkioistani on mennyt aina 10% Perussuomalaisten tilille, mutta saavatpahan Persut kunnon mainokset 😉

Kuulemani mukaan myös Ruovedellä kootaan  sitoutumattomien yhteislistaa, myös monissa muissa kunnissa erilaiset sitoutumattomat ryhmät ovat nousussa. Virroillakin kuntalaisilta saatu tuki ja palaute on ollut hyvää ja kannustavaa, kyllä täälläkin vaalien jälkeen on varmasti sitoutumattomien valtuustoryhmä.

Tänä aamuna tein tutkimuksen, kävin läpi jokaisen kunnan viime kuntavaaleissa valitut valtuustot, aika paljon löytyi sitoutumattomana valtuustoon päässeitä. Ja johdonmukaisesti, jos heitä oli enemmän, oli myös hallituksen jäseniä. Lautakuntiin en ehtinyt paneutua, mutta varmasti heitäkin on samassa suhteessa. Sen huomioin, että jos ylipäänsä oli ollut ehdolla sitoutumattomia, oli heitä myös päässyt valtuustoon.

Alla lista niistä suomen kunnista, joihin 2012 valittiin sitoutumattomia ehdokkaita.

Enontekiö 3 (hallituksessa 1)
Haapajärvi 1,
Haapavesi 1,
Hailuoto 1,
Heinola 9 (hallituksessa 2)
Heinävesi 1
Hirvensalmi 3 (hallituksessa 2)
Iitti 2 (hallituksessa 1)
Joroinen 8 (hallituksessa 3, yksi heistä pj)
Jämsä 4 (hallituksessa 1)
Järvenpää 7 (hallituksessa 1, joka pj)
Kajaani 3
Kalajoki 2 (hallituksessa 1)
Kemijärvi 1
Keminmaa 8 (hallituksessa 2, joista toinen pj)
Kemiönsaari 7 (hallituksessa 3)
Kouvola 5 (hallituksessa 1)
Lapinlahti 1
Lappeenranta 5 (hallituksessa 1)
Liperi 1
Lohja 3 (hallituksessa 1)
Luvia 1
Maaninka 2
Muhos 1
Mustasaari 4 (hallituksessa 1)
Mäntyharju 5 (hallituksessa 2)
Outokumpu 1
Parikkala 4 (hallituksessa 1)
Pelkosenniemi 3 (hallituksessa 2)
Pertunmaa 2 (hallituksessa 1)
Pietarsaari 5 (hallituksessa 1)
Polvijärvi 3 (hallituksessa 1)
Posio 3 (hallituksessa 1)
Puolanka 1
Pyhtää 1
Pyhäjoki 1
Pyhäjärvi 5 (hallituksessa 1)
Pyhäranta 5 (hallituksessa 2)
Ranua 3 (hallituksessa 1)
Ruovesi 1
Savitaipale 2 (hallituksessa 1)
Siikainen 2 (hallituksessa 1)
Simo 1
Sipoo 5 (hallituksessa 1)
Siuntio 2
Taipalsaari 4 (hallituksessa 1)
Tampere 1
Tornio 2 (hallituksessa 1)
Turku 1
Tuusula 12 (hallituksessa 3)
Valkeakoski 2
Vehmaa 4 (hallituksessa 1)
Vesilahti 4 (hallituksessa 1)
Veteli 3 (hallituksessa 1)
Vieremä 6 (hallituksessa 2)
Vimpeli 5 (hallituksessa 1)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti