lauantai 12. marraskuuta 2016

Mitä touhua tämä tällainen taas on?

Ensi maanantain hallituksen kokouksen esityslistalla on nyt sitten tosiaan ensimmäisen kerran tämä koulun rakentamisasia päätettävänä. Esityslista julkaistiin torstaina, ja perjantaina saimme sähköpostin, jossa kerrottiin, että hankepäällikkö ja vt. talousjohtaja olivat hikoilleet koko päivän ja saaneet lisättyä laskelmia esityslistan tekstiosaan.

No mitä sitten oli lisätty? VANHOJA JA VÄÄRIÄ LUKUJA! oikeastaan  luvut olivat kasvaneet edellisestä kerrasta. Pohjana oli käytetty A-insinööreiltä tilattua raporttia, jossa kaikki oli laskettu nykyisten koulurakennusten neliöillä!  Käsittämätöntä! Ihan maalaisjärjelläkin kun ajattelee, niin muualla kouluja rakennetaan 15 miljoonalla, mutta Virroilla tarvittaisiin muka tuplaten rahaa. Todella törkeää pelottelua tuollainen, luulevat varmaan, etteivät kuntalaiset ja valtuutetut osaa lukea eivätkä laskea, että mitä tahansa lukuja voidaan esittää ja kas, laitetaanpas vielä monen prosentin veronkorotustarve ja isoja lainamäärän korotusprosentteja näkyviin lisäpelotteeksi. Ja kauheita summia purkamiskuluiksi. (Esityslista on nyt kokonaisuudessaan luettavissa kaupungin sivulla.) Niin säälittävää, että en tiedä itkisinkö vai nauraisinko.


Tähän mennessä kun on erilaisissa keskusteluissa on päätöksentekoelimissä tuotu esiin Suomessa rakennettuja, suunniteltuja, rakenteilla olevia kouluja ja niiden hintoja, ne vaan kuitataan olankohautuksella ja jollain mutinalla siitä, että ne koulut ovat huonoja tai että on laskettu väärin tms. Nythän Rantatien koulun korjaamista kannattavat jäärät nojaavat näihin A-insinöörien asiantuntijalaskelmiin, ongelma vaan on siinä, että A-insinööreiltä on tilattu laskelmat vanhojen tilojen mukaan. Niin tyhmiä nämä vallan kahvassa olevat eivät voi olla, etteivätkö tajuaisi, että ne luvut ovat vääriä. Taustalla on jotain muuta ihan käsittämätöntä ja tahallista harhaanjohtamista. Sopii vaan kysyä, että missä on asiaa valmistelleiden virkamiesten virkavastuu. Poliittisesta painostuksesta huolimatta virkamiehen pitäisi kieltäytyä tekemästä vääriä laskelmia, jos on selkeästi nähtävissä, että pohjalaskelmat ovat vääriä eivätkä sovellu päätöksenteon pohjaksi.

Tässä vielä kerran laskelmiani yhtenäiskoulurakennuksen (luokat 1-9) hinnasta: Opetushallituksen suositusneliöiden mukaan 500 oppilaan koulun neliömäärä pitäisi olla 6700. Kunnallisen rakentamisen neliöhinta on vähän päälle 2000 euroa. Jos laskisi vaikka 2300 euron mukaan, tulisi koulun hinnaksi 15,4 miljoonaa.16,2 miljoonalla saisi jo sellaisen koulun, johon mahtuisivat keskustan esikoululaisetkin (600 oppilasta).



Kaupunginhallituksen esityslistan tekstiosan laskelmat näyttävät yli 10 miljoonaa enemmän. Ei tarvitse kauaa miettiä, että kumpi on oikein, kun miettii viime aikoina lehdissä esiteltyjä uusia koulurakennuksia. Lähestulkoon kaikki koulut on saatu rakennettua 15 miljoonalla tai vähän yli. Pelkkä yläkoulun rakennus samoja laskuperiaatteita käyttäen tulisi maksamaan 10,3 miljoonaa. Siihen jos lisää Rantatien koulun korjaamiseen käytettävät miljoonat, aletaan olla jo lähellä. Tuolta sivulta löytyy ne opetushallituksen suositusneliöt, sivun oikea laita pdf-tiedosto: Opetushallituksen suositukset
 
Kyllä kaikkea kieroilua yrittävät näköjään. En vaan ymmärrä miksi, mikä voi olla motiivi sille, että valehdellaan summat suuremmiksi ja yritetään estää yhtenäiskoulun rakentaminen ja sitä kautta lasten pääseminen terveisiin tiloihin? Kertokaa joku, jos tiedätte syyn!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti