perjantai 30. kesäkuuta 2017

Koulurakentamisesta

Tänään kävimme retkellä Laukaan ekokoulussa, kävimme katsomassa sitä, koska se oli toteutettu CLT-tekniikalla (eli ristiin liimatusta hirrestä suomen kielellä sanottuna) ja Virroillakin on väläytelty Biovirrat -teeman mukaisesti koulun rakentamista puusta. Retkelle osallistui tekninen johtaja Raimo Pirhonen, elinkeinopäällikkö Johanna Lamminmäki, kiinteistöpäällikkö Hannu Heikkilä ja  9 luottamushenkilöä. Ihan mukava reissu pienellä porukalla, tosin hyvää se olisi tehnyt jokaiselle valtuutetulle ja lautakuntien jäsenille.  Toki ymmärrettävää on, että osalla saattaa olla työesteitä ja osalla vaikkapa lomareissuja näin kesällä. Puhuimmekin matkalla, että elokuussa olisi syytä vielä järjestää joitain tutustumiskäyntejä joihinkin koulukohteisiin, jospa jokainen pääsisi johonkin mukaan.

Laukaan koulu oli vielä rakentamisvaiheessa, joten se ei sinänsä toiminnallisuuden kannalta tarjonnut mitään uutta. Sen sijaan saimme hedelmällisen esittelyn valitusta rakentamistavasta. Ensinnäkin siellä oli konsultti, joka toimi kunnan edustajana muiden toimijoiden kanssa, hän myös on ollut mukana jo hankesuunnittelun loppupuolelta asti. Hyvin selväksi kävi, että Virroilla on syytä toimia samoin, ei meillä edes viranhaltijoilla kenelläkään ole riittävää osaamista saatikka aikaa alkaa viemään tuollaista kokonaisuutta läpi.

Rakentaminen suunnittelua myöten oli kilpailutettu projektinjohtourakkana, siinä on se hyvä puoli, että hintaa ei tarvitse lyödä heti lukkoon, vaan siinä voidaan yhdessä projektijohdon kanssa käydä jatkuvaa vuoropuhelua hinnasta. Tässä siis kilpailutetaan ainoastaan se projektin johtaminen, muut urakkasopimukset hoitaa sitten se projektinjohtourakoitsija. Mielestäni hyvä vaihtoehto pohdittavaksi Virtainkin kouluhankkeen suhteen.

Aamulla kotoa lähtiessäni luulin, että käväisemme vain Laukaassa ja palaamme takaisin, mutta teimmekin niin, että Laukaasta ajoimme Alajärvelle ja sieltä vasta Virroille. Alajärvellä kävimme Hoiskon tehtaalla kuulemassa asiastaan innostuneilta yrityksen edustajilta kuinka CLT-hirttä valmistetaan, mielenkiintoista oli sekin. Mieleenpainuvaa oli se, että puurakentaminen tuntuu olevan nouseva trendi nykyisin. En tiedä saisiko Virroille mitenkään lisää puualan yrityksiä?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti