torstai 1. kesäkuuta 2017

Valtuuston rooli

Kirjoittelin joskus tuossa talvella valtuuston vallasta ja siitä kuinka valta on kadonnut pienelle piirille. Eilen olin uudelle valtuustolle tarkoitetussa koulutuksessa, ja siellä kouluttaja puhui kuntalaista ja myös valtuustosta ja siitä, että valtuusto on ylin päättävä elin. No se pienen piirin päätöksenteko ja asioiden valmistelu on ollut faktaa viime kaudella, mutta eilinen koulutus auttoi minua jäsentämään omat ajatukseni siitä valtuuston vallasta ja siitä mitä oikeastaan tarkoitin ja tarkoitan sillä, että valtuuston valtaa pitäisi lisätä.

Valtuusto on kunnan korkein päättävä elin, mutta se ei suinkaan päätä jokaisesta pikkuasiasta vaan delegoi valtaansa muille tahoille. Kaupunginhallituksen pöydän ympärillä istuu 13 valtuutettua, 10 hallituksen jäsentä sekä valtuuston puheenjohtaja sekä varapuheenjohtajat. Kaupungissamme on juuri hyväksytty uusi hallintosääntö, jossa valtuusto delegoi tehtäviä kaupunginhallitukselle, viranhaltijoille ja lautakunnille. Eli käytännössä viime maanantain valtuuston kokouksessa olisi pitänyt ottaa asioita valtuuston hoidettavaksi, jos näin olisi haluttu. No asiaa kun ajattelee syvällisemmin, on ihan järkevää hoitaa asioiden valmistelua ja pienempiä päätöksiä pienemmissä porukoissa, koska olisi aika mahdotonta, että kaikki asiat käsiteltäisiin valtuustossa.

Sen verran korjaan siis sanomisiani tuosta edellisestä blogikirjoituksestani, että en siis vaadi lisää valtaa valtuustolle, koska sillä on jo se valta riippumatta kokousten määristä. Mutta sen sijaan haluaisin valtuuston osallistamista, eli iltakouluja ja seminaareja ehkä jotain työpajatyyppistäkin, joissa ainakin isompia asioita käsiteltäisiin. Tällä tavoin valtuusto voisi olla mukana kokonaisuutena valmistelussa. Toki viime kaudellakin on joitain seminaareja tai iltakouluja ollut. Ikäväkseni olen huomannut, että usein paikalla on ollut vain noin puolet valtuustosta, jos sitäkään. Toki jollakin voi sattua joku oikeasti tärkeä meno tai töissä sellainen tilanne, ettei pysty osallistumaan näihin tilaisuuksiin. Mutta on myös ollut sellaistakin asennetta, että ei viitsitä osallistua, ei pidetä asioita tärkeinä.

On myös ollut yleisöllekin tarkoitettuja Virrat Areenaksi kutsuttuja tiedotustilaisuuksia, niihin hyvin harva valtuutettu on osallistunut. Itse olen ollut paikalla kaikissa Areenoissa ja myös yhtä kertaa lukuun ottamatta kaikissa seminaareissa ja iltakouluissa. Olen pitänyt tärkeänä saada asioista mahdollisimman paljon tietoa ennen päätöksentekoa. Toivottavasti uudelle valtuustolle järjestetään paljon tällaisia tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia, olivatpa ne millä nimellä tahansa. Toivon myös, että mahdollisimman moni valtuutettu pitää tärkeänä niihin osallistumista. Tilaisuudet myös luovat yhteishenkeä ja yhteishengen avulla on mahdollista saada kuntaamme kehittymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti