perjantai 23. kesäkuuta 2017

Työterveyshuollon ulkoistaminen

Viime tiistain perusturvalautakunnasta kirjoittelin yleisiä näkemyksiäni tänne, nyt avaan hieman työterveyshuollon ulkoistamista. Suoritettiin kilpailutus, ja kilpailun voitti Attendo. Näin ollen Attendo tuottaa jatkossa Virtain ja Ruoveden alueella työterveyspalveluja. Kuntien työterveyshuollon lisäksi myös yritykset voivat ostaa sieltä työterveyspalveluja, kuten ovat tähän asti ostaneet Virtain kaupungilta.

Ulkoistamiseen päädyttiin, koska oli todella vaikeaa saada lääkäriä työterveyshuoltoon. Erityistä vaikeutta lisäsi se, että työterveyshuollosta vastaavalla lääkärillä olisi pitänyt olla työterveyshuoltoon erikoistuminen. Sellaista lääkäriä ei tahtonut millään löytyä, ei edes ostopalveluna. Viime kauden valtuusto teki asiasta syksyllä päätöksen. Itsekin olin silloin ja olen edelleenkin sitä mieltä, että se on ihan hyvä idea. Toki ideaalisin vaihtoehto olisi  se, jos meillä olisi kaikissa lääkärin viroissa omat pätevät lääkärit, mutta kuten vuosien varrella on nähty, se on ollut vaikeaa. Se oli vaikeaa jo ennen viime vuonna tapahtunutta lääkärien "joukkopakoa", puhumattakaan sen jälkeisestä tilanteesta.

Työterveyshuollolle olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä jotain, koska kuntalaki määrää ettei kunta voi järjestää palvelua, joka mahdollisesti voisi kilpailla jonkun muun markkinoilla toimivan kanssa. (perusterveydenhuolto pois lukien). Tarkoittaa siis sitä, että Virtain kaupungin olisi pitänyt yhtiöittää myös työterveyshuolto. En osaa nyt sanoa tarkalleen lakipykäliä, että olisiko sen voinut yhtiöittää osaksi Keiturin sotea, mutta mielestäni tällainen erillinen yksikkö on kuitenkin ihan hyvä.

Keskustelua perusturvalautakunnassa aiheutti kilpailutuksen hyväksyminen, yleisesti koettiin hankalaksi se, että edellinen lautakunta on tehnyt kilpailuttamisen ja meille jäi hyväksyminen. Itsekin koin sen hankalaksi, mutta toisaalta pakkohan se oli hyväksyä, koska kilpailutus oli tehty viranhaltijoiden kertoman mukaan oikein ja pykälien mukaan. Keskustelimme myös kilpailutuksen laatu - hintasuhteesta. Itseäni ehkä hieman epäilytti myös kilpailun voittaneen Attendon maine valtakunnantasolla, mutta toisaalta se mitä tähän mennessä on kuulunut Attendon toiminnasta terveyskeskuksen poliklinikan ulkoistamisesta, on vain positiivista. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja että myös kaupungilta Attendolle siirtyvää henkilöstöä kohdellaan asiallisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti