perjantai 2. joulukuuta 2016

Taistelua tuulimyllyjä vastaan

Välillä tuntuu, että onko tämä kaikki turhaa taistelua tuulimyllyjä vastaan? Muuttuuko mikään koskaan? Onko ihan mahdoton ajatus saada avoimuutta ja läpinäkyvyyttä pääätöksentekoon?

Kouluasian suhteen eilinen Suokkari ei ollut mitenkään mieltäylentävää luettavaa; valtuuttettu Tikkanen siellä kertoili mielipiteitään ja totesi lopuksi, että Rantatien koulun sisäilma on parempaa kuin ihmisten kodeissa, aika raju väite. Nythän kuitenkin on mustettava, että rakenteista tehdyt tutkimukset ovat jo osoittaneet, että kosteusvaurioita ja mikrobikasvustoa on. No, ehkä jätämme tuollaiset puheet omaan arvoonsa.

Toinen asia, mikä sai minut tuijottamaan lehteä epäuskoisena, olivat valtuuston puheenjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan kommentit yhtenäiskoulun puolesta -adressin luovuttajille; ovat kuulemma samaa mieltä! No eihän siinä mitään, sehän olisikin ideaalinen ratkaisu, jos kaikki olisivat valtuustossakin samaa mieltä, vältyttäisiin äänestyksiltä. Ihmettelen vaan, että miksi ihminen antaa tuollaisia kommentteja, vaikkei sitten toimi tavalla, mitä kommentti antaa ymmärtää. Kaupunginjohtaja sentään oli lehden mukaan antanut rehellisen kommentin sanomalla vain, että asian käsittely on kesken.

Lopuksi vielä katkelma sisäilma-asiantuntija Tuula Putuksen firman sivuilta:

” Homekasvustot tulee aina mekaanisesti poistaa. Terveydellisiä perusteita ei ole jättää kasvustoja paikoilleen. Osastointia ja tiivistystä on joissain yksittäistapauksissa käytetty tilapäisratkaisuna uutta rakennusta odotellessa, mutta tämän korjausmallin terveellisyyttä ja turvallisuutta ei ole todistettu. Sen sijaan on tutkimuksissa osoitettu, että tiivistykset alkavat vuotaa jo puolen vuoden kuluttua. Pitkäaikaisseurantaa tällaisissa rakennuksissa työskentelevien terveydentilasta ei ole tehty. On eettisesti kyseenalaista toimintaa esim. päiväkodeissa tai koulurakennuksissa kertoa lasten vanhemmille, että rakennus on korjattu, jos tosiasiallisesti homevaurioiset rakenteet on jätetty paikoilleen ja saumat vain tiivistetty. Rakennusta käyttävillä on oikeus saada tietoonsa myös korjaustapa. Tällaiset asiakirjat ovat julkisia. Valitettavasti monissa tapauksissa mitään korjaustapaselityksiä tai muita dokumentteja homekorjauksista ei ole olemassakaan.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti