maanantai 24. toukokuuta 2021

Ketä äänestäisin?

Vaalit lähestyvät, mutta ketä äänestäisin?

Sitä moni miettii ja valitettavan moni jättää kokonaan äänestämättä. Se ei kuitenkaan kannata, aina kannattaa äänestää, ja vaikkei mitään tietäisi kuntansa politiikasta, pystyy valinnan tekemään. Jos nimittäin olet tyytyväinen kuntasi asioihin, äänestä jotain parikymmentä vuotta valtuustossa istunutta ikipoliitikkoa. Jos taas haluat muutosta, äänestä jotain uutta normaalilta vaikuttavaa ehdokasta, mielellään nuoremmasta päästä. On nimittäin niin, että konkaripoliitikoilla on taatusti oma vankka kannattajakuntansa eikä heidän läpi pääsystään tarvitse olla huolissaan. 

Kannattaa lukea myös aiemmin kirjoittamani postaus suhteellisesta vaalitavasta ja siitä, kuinka yhdelle annettu ääni menee myös koko ryhmän hyväksi. Eli saattaa joutua myös punnitsemaan etuja ja haittoja, jos ryhmässä on joku, jota ei missään nimessä halua äänellään hyödyttää.

Itsehän olin viime vaaleissa ehdolla täysin sitoutumattomana, puolueista irrallaan. En nimittäin osaa arvostaa puoluepolitikointia yhtään. Siksi minun onkin helppo valita, että mille ryhmälle tulen ääneni antamaan näissä vaaleissa; Virtain Valtti saakoon ääneni, olkoonkin, että suurin osa sen jäsenistä on entisiä kokoomuslaisia, mutta juuri tuo sana entisiä, on se mikä painaa. Se, että he lähtivät puolueesta, osoittaa sen, että he haluavat ajaa reilusti Virtain ja virtolaisen parasta ilman sen kummempaa suhmurointia. Toisekseen olen nähnyt heistä monen työskentelyä päättävissä elimissä ja olen vakuuttunut heidän tarkoitusperistään. 

Kerron tässä nyt muutamista ehdokkaista, ja syistä miksi heitä kannattaa äänestää. Lähestyn asiaa positiivisen kautta, en siis kerro ketä en ainakaan äänestäisi. Kenenkään ei pidä loukkaantua, jos en mainitse heitä. Olisi mahdotonta analysoida jokaista ehdokasta varsinkaan, jos en tunne heitä. Varmastikin löytyy hyviä tyyppejä, joita en tässä mainitse, mutta en ala suosittelemaan henkilöitä, joita en tunne riittävän hyvin.

Valtissa on monia, joita voisin äänestää. Yksi hyvä vaihtoehto äänestettäväksi on Jarkko Mäki. Tunnen Jarkon, hän on oppilaani Virtain lukiossa ja tiedän hänellä olevan mielipiteitä asioista ja myös halua päästä vaikuttamaan ja kykyä esiintyä julkisesti. Tällä hetkellä hän on Virtain nuorisovaltuustossa ja istuu kaupunginvaltuustossa nuorisovaltuuston edustajana. Aina maristaan, että: "Ei ne nuoret lähde politiikkaan, se on vanhojen hommaa." Mutta mielestäni silloin, kun joku nuori aidosti haluaa lähteä, ansaitsee hän myös tulla äänestetyksi. Miksi me äänestäjät emme soisi mahdollisuutta päästä vaikuttamaan?

Hyviä vaihtoehtoja Valtissa on enemmänkin. Esimerkiksi Teemu Kontoniemi. Jos kuntalaiset tietäisivät, millainen järjen ääni Teemu on kokouksissa, kaikki äänestäisivät häntä. Sanna Kangas taas on rohkea, ihan varmasti tuo esiin oman kantansa ja puolustaa kuntalaisen etua viimeiseen asti. Sanna on kuitenkin aina valmis keskustelemaan asioista eikä jääräpäisesti jumitu omaan kantaansa, vaan kuuntelee myös vastapuolen näkemyksiä, ei siis lainkaan huono vaihtoehto hänkään. Anssi Nyman on niinikään hyvä valinta, hänellä on tietoa asioista eri näkökulmista ja hän osaa esittää myös kompromisseja. 

Jos jostain syystä et kuitenkaan halua äänestää Virtain Valttia, on muutamissa puolueissakin ehdolla ihan hyvää porukkaa. Perussuomalaisten listalta löytyy toinen oppilaani, Timo Ilonen, jos haluat äänestää Persuja, suosittelen äänestämään Timoa, koska aivan kuten Jarkkokin, hän haluaa päästä vaikuttamaan. Suokaamme se hänelle! Perussuomalaisista ainakin Pirjo Ala-Kaarre ja Sanna Keihänen ovat niitä, jotka uskaltavat sanoa mielipiteensä. Suhosen Hilkan tunnen myös, ja tiedän hänen ajattelevan Virtain parasta. Palmrothin Jani kuuntelee kuntalaisia eikä myöskään arastele sanoa mielipidettään.

Jos jostain syystä haluat äänestää Demareita, valitse nuorin vaihtoehto; Hännisen Mikko on hyvä valinta. Hän pohtii asioita ja ottaa niistä riittävästi selvää ja on nopea käsittämään asioita. Hieman enemmän vuosia takanaan on Saarisen Ristolla, mutta Risto on siinä mielessä hyvä valinta, että häntä ei kukaan saa puhuttua ryhmäpäätöksiin mukaan, jos sellaista yritetään. Risto on myös yhteistyökykyinen muiden päättäjien kanssa, puoluekannasta riippumatta.

Jos taas käännyt Keskustan puoleen, voisin suositella paria henkilöä; ensinnäkin Lehtisen Ristoa, häntä tunnen sen verran, että hän ei ainakaan ole jämähtänyt paikoilleen ja kykenee katsomaan eteenpäin. Satu Solja taas uskaltaa olla omaa mieltään ja myös kertoo sen. Keskustallahan on myös laaja kattaus konkaripoliitikkoja, jos heihin luotat, niin vaikeutenasi on lähinnä runsaudenpula. Mutta hyvä kokonaisnäkemys monesta asiasta on Saarisen Johannalla, hän myös taitaa puhumisen taidon.

Ennakkoäänestys alkaa ylihuomenna keskiviikkona 26.5. lähtekäähän kaikki tekemään numeronne lappuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti