keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Kun äänestät, niin kenelle äänesi menee?

 Vaalien lähestyessä tuli mieleeni tuokin asia taas. Pienellä paikkakunnalla usein äänestetään henkilöä, sitä mukavaa naapuria tai aikaansaavana tunnettua ihmistä. Mutta henkilöä äänestäessä on syytä pitää mielessä se, että jokainen ääni menee myös muiden hyödyksi, ei pelkästään sen henkilön, jolle se on annettu.

Otetaanpa tähän esimerkiksi "oman" ryhmäni viime vaalien tulokset. Koko sitoutumattomien yhteislista sai yhteensä 434 ääntä. Sitoutumattomista eniten ääniä saanut (eli minä) sai tuon 434 vertausluvukseen. Ja juuri tämä vertausluku on se, joka määrää mihin ehdolla olleiden tuloslistalla sijoittuu. Vaikka sain ääniä eniten kaikista ehdokkaista, olin tuloksissa vasta sijalla 5, koska muut ryhmät olivat saaneet enemmän ääniä ja näin ollen  muutamat heidän ehdokkaistaan saivat isommat vertausluvut.

Ryhmän toiseksi eniten ääniä saanut saa vertausluvukseen puolet koko ryhmän äänimäärästä, eli tässä tapauksessa Kari Savisen vertausluku oli 217. Hänen äänimääränsä oli vain 38 ja  hänen taakseen jäi yli kaksikymmentä ehdokasta, jotka kaikki saivat enemmän ääniä kuin hän. Eivätkä kaikki ääniä saaneet edes päässeet valtuustoon. Joten yksittäisen ehdokkaan saamalla äänimäärällä ei välttämättä ole merkitystä, ryhmän kokonaisäänimäärä ratkaisee paljon.

Kun miettii ketä äänestää, niin kannattaa punnita myös sitä koko ryhmän tai puolueen ehdokaslistaa. Onko listalla kenties joku, jonka et missään nimessä halua pääsevän valtuustoon? Jos näin on, älä siinä tapauksessa äänestä lainkaan koko ryhmää. Vaihda äänesi kohdetta, etsi sellainen ryhmä, jossa tällaista epätoivottua ehdokasta ei ole.

Toki sama toimii toisinkin päin, jos olet ikuisesti vannonut uskollisuutta jollekin puolueelle ja uskot, että kaikki sen ehdokkaat noudattavat puolueen suuntaviivoja ja olet niiden suhteen samoilla linjoilla, äänestä huoleti haluamaasi henkilöä listalta. Siinä tapauksessa voit edetä niin päin, että otat tarkasteltavaksesi haluamasi puolueen listan ja alat siitä valitsemaan henkilöä. Äänesi menee joka tapauksessa puolueen hyväksi ja puolue saa isomman äänisaaliin ja enemmän valtuutettuja.

Tätä kutsutaan suhteelliseksi vaalitavaksi.

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti