torstai 27. toukokuuta 2021

Vaalipaneelissa havaittua

Tänään Virtain lukion oppilaskunta kutsui kaikkien vaaleissa ehdolla olevien ryhmien edustajia vaalipaneeliin. Paneeli pidettiin liikuntahallilla ja itse sain olla paikalla, koska tämän lukuvuoden olen opettanut Virtain lukiossa. Kaikista muista ryhmistä osallistuttiin paneeliin kahden edustajan voimin, paitsi ei Vihreistä ketään ja Kristillisdemokraateista oli vain yksi edustaja. Suomeselän Sanomista oli toimittaja paikalla, joten saamme varmaankin ensi viikon lehdestä lukea ehdokkaiden kommentteja ihan nimetysti. Itse kirjoitan tämän jutun ihan yleisellä tasolla, koska ehdokkaat olivat niin samanmielisiä asioiden suhteen.

Harmillista, ettei näiden vaalien alla ole ollut yleisölle avointa vaalipaneelia. Olisi varmaan pitänyt itse aktivoitua jotenkin aiemmin keväällä ja järjestää yleinen vaalipaneeli. Striimattuna se olisi onnistunut Koronarajoitustenkin aikaan. Tosin eipä viime vaalienkaan aikaan ollut vaalipaneelia, mutta sitä ennen oli, kun itsekin olin ehdolla ensimmäistä kertaa. Silloin oli Aamulehden paneeli, vammaisjärjestöjen paneeli ja ihan yleinen virtolaisten puuhaajien järjestämä paneeli.

Oppilaat olivat keksineet hyviä kysymyksiä. Ja ehdokkaat vastailivat asiallisesti, joukossa oli hyviäkin vastauksia, osa hieman ympäripyöreitä. Somepalstojen kaltaista nokittelua ei esiintynyt. 

Selvästi oli nähtävissä, että ne, jotka ovat aiemminkin olleet politiikassa, pystyivät pääsääntöisesti antamaan vakuuttavampia vastauksia. Mutta en silti tarkoita, että he olisivat olleet jotenkin parempia, kuin uudet ehdokkaat. On aina tervetullutta saada politiikkaan uusia näkemyksiä ja uutta intoa. Tavat ja käytänteet oppii kyllä, kuin myös budjetin yksityiskohdat ja kuntalait sun muut. Ja ainahan vaaleissa valitaan valtuustoon myös niitä aiemmin mukana olleita, jotka sitten voivat hyvässä mielessä opastaa uusia tulokkaita. Ja viranhaltijoilta voi aina kysyä, jos on jostain asiasta epävarma.

Kysymyksiä nuoret esittivät aina teiden kunnossapidosta sote-uudistuksen vaikutuksiin saakka. Luonnollisesti kaikki ehdokkaat olivat hyvin samaa mieltä asioista; tiet täytyy pitää kunnossa ja sote-uudistuksen toivottiin tuovan hyviä asioita. Joku välillä erehtyi jaarittelemaan ja joku jätti vastaamatta varsinaiseen kysymykseen, mutta muutoin sujui hyvin. Me paikalla olleet näimme samalla ehdokkaan persoonan ja "otteen" asioihin, en ala tässä niitä analysoimaan sen enempää.

Yksi kysymys oli, että jos käytössä olisi rajaton budjetti, mitä tekisit Virroille. Jotkut saivat tämän myötä ajatuksensa enemmän lentoon kuin toiset. Selkeä ykkönen oli uimahalli tai kylpylä (jotkut tosin mainitsivat, että sen voisi rakentaa nyt, ei siihen rajatonta budjettia tarvitsisi). Uimahallin lisäksi ehdotettiin teiden kunnostamista, keskustan elävöittämistä, junaradan kunnostamista, uuden terveyskeskuksen ja vanhainkodin rakentamista, nuorille iltakahvilaa, henkilöstöresurssien parantamista peruspalveluissa, pääomasijoittamista, Koillis-Satakunnan Sähkön kaikkien osakkeiden ostamista, palkankorotusta kunnan työntekijöille, isoa näkötornia Pukkivuoreen, keilahallia, Pukkivuoren korottamista ja laajentamista kymmenrinteiseksi ja NHL- tai KHL-joukkueen ostamista.😊
 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti