keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Onko iällä väliä?

Alla on kuva, josta näkyy Virtain nykyisen valtuuston keski-ikä, joka on 56 vuotta. Tai tarkalleen ottaen tällä hetkellä se on suurempi, koska yksi nuoremmista Keskustan valtuutetuista (Pia Maskonen) erosi valtuustosta vuoden vaihteessa paikkakunnalta muuton vuoksi ja hänen tilalleen nousi hieman iäkkäämpi Päivi Kangasaho.


 
Tämän kevään kuntavaalien ehdokaslistalla ei ole ikiä ilmoitettuna, mutta jos laskee sieltä eläkeläisten määrän, on tuloksena 23 kpl eli kolmisenkymmentä prosenttia kaikista ehdokkaista. Kaikki ehdokkaat eivät tosin ole laittaneet omaan ammattikenttäänsä mainintaa eläkkeellä olostaan. En ymmärrä miksi. On kuitenkin olennaista, että onko henkilö vielä mukana työelämässä vai ei ja varsinkin, jos ikää ei ole näkyvissä. Usein tosin ryhmät laittavat mainoksiinsa ehdokkaidensa iät, mikä on ihan hyvä asia.
 
Mutta onko iällä merkitystä kunnan asioista päätettäessä? Mitä väliä on sillä, että onko eläkkeellä vai ei? Sillä on väliä siinä mielessä, että päättäjät hoitavat kaikkien kuntalaisten asioita ja aivan selvää on, että jos itsellä ei ole vuosiin ollut kosketusta työelämään, on vaikea asettua työikäisten tai nuorempien  sukupolvien asemaan ja miettiä päätöksiä siitä näkökulmasta. Toisaalta hyvin nuorten saattaa olla vaikeaa asettua eläkeläisten asemaan. Joten siksi onkin tärkeää, että päättäjistä löytyy monen ikäistä porukkaa.

Se miksi itse sanon aina, että äänestäkää nuoria, ei ole ikärasismia, vaan perustuu faktaan. Nimittäin siihen, että iäkkäämmillä konkaripoliitikoilla on oma vankka kannattajakuntansa ja he melko varmasti saavat ääniä riittävästi ja pääsevät valtuustoon, vaikka me epävarmemmat äänestäjät antaisimmekin äänemme nuoremmille. Aina kuuluu purnausta siitä, että politiikka ei kiinnosta nuoria. No ainakin voisimme tehdä sen verran, että äänestäisimme niitä nuoria, joita kiinnostaa ja jotka ovat asettuneet ehdolle. 
 
No mikä sitten on nuori? Varsinaisesti nuoren määritelmähän on, että nuori on alle 29-vuotias. Mutta mielestäni Virtain politiikassa nuorena voidaan pitää alle viisikymppisiä, olisi suorastaan mahtavaa, jos tulevan valtuuston keski-ikä laskisi tuosta viimekertaisesta. Eiköhän oteta se tavoitteeksi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti