torstai 9. marraskuuta 2017

Politiikka = yhteisten asioiden hoitoa, vai onko?

Peliä, peliä

 

Huh huh, kyllä on pelattu taas. Poliittista peliä meinaan, itselleni se on äärimmäisen vaikeaa. Yritän aina ajatella asiat niin, että mikä olisi parasta Virtain kaupungin ja sen asukkaiden kannalta. Minulle on ihan sama, että kuka jotain asiaa ehdottaa, jos  ehdotus on järkevä ja kunnan ja kuntalaisten kannalta hyvä.

Jo maanantain pitkässä hallituksen kokouksessa yritimme valita tulevalle yhtenäiskoulullemme rakentamismallin. Virkamiehet ja konsultti olivat valinneet malleista kaksi "loppusuoralle", ne olivat alliansimalli ja KVR-urakka. No sitten keksin erään toisen poliitikon kanssa keskustellessani, että miksi se pitäisi olla kumpikaan niistä, aivan hyvin voisimme tehdä päätöksen jostain muusta mallista. Niinpä otin puheeksi, että mitenkäs olisi, jos tehtäisiin projektinjohtourakkamallilla, joka olisi alliansin ja KVR:n joustava ja nopea, paikalliset yritykset huomioon ottava välimuoto ja tein siitä lopulta esityksenkin. No selväähän se, ettei siitä yksimielisyyttä tullut, eihän sitä nyt tietenkään voi suostua minun esittäämääni vaihtoehtoon, etten vaan saa kunniaa siitä. Onnistuneesti porukka sai venytettyä asian käsittelyn sitten tälle illalle, jolloin jatkuu maanantain kokouksemme. Kolme vuorokautta tehokasta peliaikaa poliittisille pelureille, ja kyllä on meinaan puhelin soinut. Voin vaan kuvitella, kuinka paljon se on soinut muilla asianosaisilla.

Täytyy sanoa, että vaikken osaa kovin hyvin tuota poliittista peliä, olen oikein hyvä tunnistamaan sellaisen. Eri ihmiset ovat minulle soitelleet ja kas kummaa, käyttävät samoja sanoja minulle puhuessaan. Selvästi on sovittu, että soittakaa te Tytille niin minä soitan.... jne. Harmillista on, että kaikki eivät tunnista tuota poliittista peliä, ja ehkä luulevat, että henkilö ajaa puhtaasti kuntalaisten parasta soitellessaan ja lobatessaan omaa ehdotustaan.

No illalla sitten nähdään vähän lisää peliä, ja kuullaan loistavia puheenvuoroja tilanteesta. Toivottavasti kuitenkin järki voittaa ja jokainen uskaltaa ajatella sitä, että kuinka saisimme mahdollisimman hyvän koulun virtolaisille lapsille ja nuorille  ja jättää sen poliittisen pelin tämän ulkopuolelle.

MUOKKAUS: Lisää asiasta kokouksen jälkeen

 

No niinhän siinä kävi kuten ounastelinkin, oli lobattu niin tehokkaasti, että jäin yksin esitykseni kanssa. Minä esitin projektinjohtourakkaa, joka olisi ollut nopea, tilaaja olisi saanut olla mukana koko ajan ja  rakennustyön jo käynnissä ollessa olisi voitu vielä tehdä joitain muutoksia. Lisäksi olisimme saaneet vaikuttaa aliurakoitsijoiden valintaan ja turvata näin ollen hieman paikallistenkin yrittäjien osallistumista projektiin.  Ja kyllähän sitä Virroillakin olisi jo voitu astua nykyaikaan ja uskaltaa valita tapa, jossa olisi tilaa innovaatioille ja avoimelle toiminnalle.

Kyllähän se koulu varmasti valmistuu KVR:lläkin, mutta paljon hankalampaa se on. Nyt pitää jo heti aluksi olla täysin varmana selvillä mitä halutaan ja osata määritellä kaikki, myöhemmin emme pysty enää vaikuttamaan. Emmekä voi myöskään vaikuttaa siihen, että minkälaisia aliurakoitsijoita urakan voittanut ottaa.

Minua ei tässä harmita niinkään "tappio", valtuustossa on mahdollista vielä äänestää asiasta ja jos sielläkin tulee tuo KVR päätökseksi, sitten on vaan yritettävä viedä sitä eteenpäin, niinhän se menee kuntapolitiikassa. Minua sen sijaan harmittaa tapa, jolla tähänkin päästiin: Jos on vaara, että päätökseksi tulee jokin muu kuin erään tietyn tahon mielipide, vedetään asia pois listalta, jätetään pöydälle tai kuten nyt kävi, jatketaan kokousta muutaman päivän päästä, että ehditään puhua porukka kääntämään kelkkansa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti