tiistai 31. tammikuuta 2017

Palokan ja Mankolan koulut Jyväskylässä

Toinen tutustumisreissu kouluihin tehtiin viime lauantaina Jyväskylään. Palokkaan oli rakennettu uusi koulu ja Mankolan koulua oli osin saneerattu ja osin rakennettu uutta. Mankolassa oli haasteena erillinen museoviraston suojelema vanha emäntäkoulurakennus. Siihen liittyen koululla oli myös oma kasvihuone, joissa oli pari lintuhäkkiä ja kasveja. Kasvihuoneen yhteyteen oli tehty huone Palokan vanhalta homeiselta koululta tuotua täytettyjen eläinten kokoelmaa varten. Jokin sen tyyppinen ratkaisu olisi tarpeen Virroillakin, yläkoulullahan on iso kokoelma täytettyjä eläimiä.

Molemmat koulut oli rakennettu joitain vuosia sitten, joten niistä puuttui osa uutta opetussuunnitelmaa mukailevista  ratkaisuista, joita näimme torstaina. Melkolailla perinteisiä koulurakennuksia siis, Palokassa oli näyttämö ruokasalissa, se vaikuttaa olevan melko yleinen ratkaisu nykykouluissa. Mankolassa kerrottiin, että aulatiloja käytetään myös opiskeluun.

Tämän ja torstain reissun jälkeen lienee nähtävissä, että turhaan jotkut päättäjistä ovat pelänneet kaikkien ikäluokkien sijoittumista samaan kouluun. Kaikissa kouluissa oli jollain tavalla ratkaistu eri ikäisten sijoittuminen hieman eri puolille koulua. Joissain oli 1.-2.-luokkalaisille oma sisäänkäynti, pihat olivat yhteisiä. Missään ei myöskään ollut  esiintynyt kiusaamisongelma niin päin, että  isommat olisivat kiusanneet pienempiä. Rehtorit kertoivat joka paikassa, että kiusaaminen on yleensä oman ikäluokan sisäistä.

Mankolan koulun apulaisrehtori kertoi mielipiteenään, että siellä koetaan  hankalaksi se, että koulu on kahdessa eri rakennuksessa. Mutta asialle ei voinut mitään, koska toinen rakennus on arvokas suojeltu vanha emäntäkoulu. Yhtenäiskoulumalli oli hänen mielestään toimiva, jos on sellainen rehtori (heillä oli), joka todella panostaa siihen ja että koko henkilökunta muistaa tarkoituksellisesti ajatella aina, että mitä tarkoittaa mikäkin asia yhtenäiskoulun kannalta.

Osassa kouluja oli tehty ratkaisu kengättömästä koulusta eli sisään tullessa jätettiin kengät kenkätelineisiin. Joissain kengät jätettin luokkien ovien viereen tunnille mentäessä. Omasta mielestäni kokonaan kengätön voisi olla parempi, koska jos oppilaat tulevat luokan ovelle asti kengät jalassa, kastuu lattia ja myös sukat sen jälkeen kun omat kengät on riisuttu pois.

Osa porukasta menee vielä torstaina käymään Keuruun uudessa koulussa, sen jälkeen alkaa suunnittelu. Kiva, että koulukierroksilla oli mukana paljon opettajia, heiltä tulee varmasti ideoita toiminnallisuuteen.

Pikkuriikkisen alkaa toivo herätä, että jos sittenkin saamme sen yhden yhtenäiskoulurakennuksen, kuulin vähän huhua, että eräs avainhenkilö olisi hieman kallistumassa sille kannalle. Eihän tietenkään yksi ihminen kaikkien mielipidettä saa muuttumaan, mutta asenneilmapiirin muutos tietyltä taholta olisi kyllä tervetullut.
 

 Mankolan koulun ruokala, näkymä emäntäkoulurakennukseen ikkunasta.

 Mankolasta

 Palokan koulun ruokala ja näyttämö, koulu on kolmikerroksinen.

 Palokassa on panostettu aulatilojen viihtyvyyteen.

 Palokan koulu sijaitsee upealla paikalla, isot ikkunat tarjoavat järvinäköalan.

Mankolan kasvihuone.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti