torstai 26. tammikuuta 2017

Koulutyöryhmä retkellä Urjalassa ja Hämeenkyrössä

Olen sanaton! Urjala muuttui kerrassaan houkuttelevaksi kunnaksi asumista ajatellen nähtyäni sen uuden yhtenäiskoulun ja kunnan johtavien virkamiesten asenteet.Siellä sivistystoimenjohtaja, kunnannjohtaja ja yhtenäiskouluun valittu uusi rehtori ylpeinä esittelivät kuntaansa ja uutta koulua, joka oli suunniteltu erittäin perinpohjaisesti.

Jos Virroilla päätetään korjata Rantatien koulu sen sijaan, että rakennettaisiin yksi yhtenäiskoulurakennus kaikille keskustan koululaisille,ei taida kenessäkään herätä minkäänlaista muuttohalua tänne, korkeintaan herää halu muuttaa pois täältä. Virroille tullaan lähitulevaisuudessa tarvitsemaan paljon  hoitoalan työntekijöitä, heillä usein saattaa olla lapsia, haluavatkohan muuttaa tänne jos alakouluna on homekoulu? Tuskinpa.

Meitä oli matkassa kolmisenkymmentä henkeä, harmillista vaan, että sieltä puuttui se joukko päättäjiä, jotka yhden yhteisen yhtenäiskoulurakennuksen rakentamista vastustavat. Olisivat nähneet mitä tarkoittaa nykyaikainen koulurakennus tilaratkaisuineen.  Laitoin taas kerran sähköpostia koko valtuutettujen joukolle, että lähtisivät edes lauantaina tutustumaan Jyväskylän suunnille pariin kouluun, linja-autossa on vielä tyhjiä paikkoja.

Urjalassa oli mm. täysimittainen liikuntasali, näyttämö oli sijoitettu ruokasaliin. Koulussa oli luokkatiloja, joihin mahtui kaksikin luokkaa ja tarvittaessa ne sai jaettua kahdeksi eri luokaksi kokoontaittuvan desibeliseinän avulla. Kuviksella ja käsitöillä oli yhteisiä märkätiloja, maalaamoon pääsi sekä teknisen työn luokasta että tekstiilityön luokasta.

Hämeenkyrössäkin poikkesimme, siellä kyseessä oli alakoulun ja päiväkodin yhdistelmä. Se ei ehkä ollut yhtä vaikuttava kuin Urjalan koulu, mutta uusi kuitenkin ja käyttökelpoisia ratkaisuja oli sielläkin. Siellä oli tilaratkaisuina mm. yhteiset luokat aina saman luokka-asteen luokille, esim. 5a ja 5b olivat samassa luokassa opettajineen, luokkien käytössä oli myös kaksi pienempää tilaa eli eriyttäminen tarvittaessa oli mahdollista. Hämeenkyrössä oli näyttämöratkaisu tehty siten, että se sijaitsi ruokasalin ja liikuntasalin välissä, seinän sai auki kumpaan tahansa tilaan.

Päivän aikana luimme myös Aamulehden sivuilta, että Akaassa on tehty 8 miljoonan peruskorjaus koulurakennukseen, oireilu on jatkunut ja tutkimuksissa on löytynyt sienikasvustoja... että silleen. Aina vaan käsittämättömältä tuntuu,että miksi ihmeessä Rantatien koulua halutaan väen vängällä korjata? Myös uusi Virtain kaupungin tekninen johtaja on jo näköjään aivopesty yhtenäiskoulun vastustajien kannalle, ikävää, minulla oli hänen suhteensa korkeat odotukset.

Alla muutama kuva reissulta:

 
Jouduimme Puuha-Peteiksi, kun koulu oli vielä rakennustyömaa 😊
            
 Liikuntasali

 Desibeliseinä

 Hämeenkyrön koulu

Kivat pulpetit Hämeenkyrössä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti