sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Naapurirakkautta

Olen tässä monta päivää miettinyt, että mitä tästä asiasta bloggaisin. On nimittäin niin, että asiaan liittyy niin paljon eräiden tahojen politikointia ja monen poliitikon henkilökohtaisia syitä, joista en voi sen enempää kirjoittaa. Toki tiedän omat käsitykseni asiasta oikeiksi, mutta ne koskevat toisia ihmisiä ja heidän syitään toimia, joten koen, että ei ole minun asiani julkisesti niistä kirjoitella.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt Aamulehdessä alun perin julkaistu juttu, jossa kerrotaan Ruoveden suunnittelevan lähtöä yhteistoiminta-alueesta. Yhteistoiminta-alue ja siihen liittyvä sopimushan tarkoittaa sitä, että Virtain kaupunki järjestää Ruoveden kunnan sotepalvelut. Keiturin soten joukko virtolaispoliitikkoja keksi myöhemmin eikä siitä paljon kyselty Ruovedeltä, koska oli jo olemassa sopimus, että Virrat järjestää palvelut haluamallaan tavalla.

Siinä vaiheessa, kun Keiturin sote perustettiin, on kuulemma tiedusteltu Ruoveden kunnalta halukkuutta tulla osakkaaksi Keiturin soteen, sillä kertaa he eivät ole olleet halukkaita. Viime syksynä Ruovesi kuitenkin halusi ostaa osakkeita ja siitä muotoiltiin sopimus, joka sitten tuli keväällä molempien kuntien valtuustoihin hyväksyttäväksi. Sitä en tiedä, että ymmärsivätkö kaikki ruovesiläiset päättäjät sopimuksen sisälllön ja mitä se tarkoittaa Ruoveden kannalta, huhupuheet kertovat, että jopa väärää informaatiota olisi ollut tarjolla... tiedä sitten onko näin. Virtain valtuustossa äänestimme asiasta, ja 14 valtuutetun ylivoimalla osakkeet päätettiin myydä. Itse vastustin myymistä. Linkki silloin kirjoittamaani blogikirjoitukseen on tässä.

Aamulehden toimittaja Aulis Alatalo on kirjoittanut tuon ylempänä linkkaamani uutisjutun lisäksi kolumnin. Tekstilajina kolumni on sanoma- tai aikakauslehdessä omalla palstallaan säännöllisesti julkaistava lyhyt kirjoitus, jossa toimittaja tai avustaja esittää oman mielipiteensä jostakin ajankohtaisesta aiheesta. Eli on huomioitava, että kolumni ei ole faktaa tarjoava uutinen, vaan se on toimittajan mielipide, aivan kuten kirjoittamissani blogikirjoituksissa näkyy minun mielipiteeni. Tässä kolumnissaan kuten myös uutisjutussaan hieman lievemmin sanakääntein Alatalo kertoo Ruoveden kunnan tiettyjen toimijoiden näkökulman asiaan ja selvästi koluminssa on havaittavissa jonkinlaista antipatiaa Virtain kaupungin johtoa vastaan. Tosin täytyy myöntää, että vaikka oma lukutaitoni on kiitettävällä tasolla, en ymmärrä täysin, mitä Alatalo lauseissaan tarkoittaa, ehkä siinäkin on menneet asiat hieman sekaisin.

Asia kuitenkin on yksinkertaisuudessaan niin, että Virtain valtuuston päätöksestä on tehty valitus ja se on hallinto-oikeuden käsittelyssä. Linkki kaupunginhallituksen valituksen johdosta antamaan lausuntoon tässä. Voi kestää jopa vuoden päivät, ennen kuin päätös tulee. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan asettanut täytäntöönpanokieltoa, eli periaatteessa kaupat voitaisiin silti tehdä, jos väljästi tulkitaan. Virroilla on kuitenkin päädytty siihen, että sopimusta ei vielä allekirjoiteta, koska siitäkin on mahdollista tehdä valitus ja asia sen kuin venyisi ja venyisi. Ja muutenkin sopimuksen allekirjoittaminen tässä vaiheessa voidaan tulkita lakia rikkovaksi. Tätä Ruovesi ei sulattanut. Lisäksi olen ymmärtänyt, että sopimuksen tiettyjen kohtien tulkinnassa on ollut jotain erimielisyyttä.

Osa virtolaisista on ollut asiasta tuohduksissaan, me jotka asiasta jotain tiedämme, emme niinkään. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ruovesi uhkaa lähteä. Enkä oikein jaksa uskoa, että he tosissaan lähtisivät. Ja vaikka lähtisivät, en näe siitä koituvan mitään haittaa tai suurta muutosta Virtain sotepalveluille, Keiturin soten toimintakin voisi jatkua, toki vähän pienemmässä mittakaavassa, mutta kuitenkin. Voi tosin olla, että *Tiernapojat ovat jo asialla ja ties vaikka kiista olisi jo sovittukin.

Itse olen sillä kannalla, että katsotaan, mitä tapahtuu, ei tämä ole kovinkaan suuri kriisi ainakaan virtolaisesta näkökulmasta. Ei tehdä kärpäsestä härkästä.

*Tiernapojat = Nimitys joukosta henkilöitä, jotka lähtevät kiireellä neuvottelemaan Ruovedelle ilman varsinaista valtuutusta. Jouluinen nimitys liittyy siihen, että edellisen kerran joukko lähti liikkeelle toissa joulun alla 😊




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti