tiistai 24. huhtikuuta 2018

Ei herra herran häntää pure

Sanotaan, että ei herra herran häntää pure. Nyt se sanonta on konkretisoitunut virtolaisessa politiikassa. Yllättävän monelle on yllättävän vaikeaa hyväksyä, että politiikkakin muuttuu nykyaikaisemmaksi, avoimemmaksi ja vähemmän puoluekeskeiseksi. Ja että vanhojen herrojen sisäpiiriklubin ei enää annetakaan rauhassa puuhastella.

Kaikki kunnia silti vanhoille herroille (ja rouvillekin). On hyvä, että kunnan päätöksenteossa on mukana myös kokemusta omaavaa porukkaa. Ja kyllä täytyy ihan rehellisesti sanoa, että on monia poliitikkoja, joita kunnioitan ihmisinä, mutta en millään jaksa ymmärtää puoluepolitiikan ja hyssyttelyn ihannointia ja ylivarovaisuutta. On nimittäin niin, että jos meinataan saada muutosta ja kehitystä aikaan, täytyy olla myös uskallusta.

On käynyt selväksi, että joissain piireissä ei haluta ymmärtää, että miksi halutaan poliittisin perustein valitut jäsenet pois Keiturin Soten hallituksesta. On jopa saatu Aamulehden toimittaja kirjoittamaan kolumnissaan aiheesta vanhan linjan poliitikkojen tyyliin sopivasti. Toimittaja ihmetteli kirjoituksessaan, että tekeekö puolueen jäsenkirja poliitikosta kykenemättömän soteyhtiön hallitukseen. No ei tee, kukaan ei ole puhunut mitän jäsenyydestä. Ongelmana on enemmänkin politiikassa aktiivisesti toimiminen ja ikävä kyllä myös tässä tapauksessa henkilötason maineriski on olemassa, kuten selitin jo edellisessä blogikirjoituksessani.  Myös omistajaohjauksen antaminen olisi helpompaa, kun ei tarvitsisi toimia puolueiden poliittisten päämäärien ristiaallokossa. Kaupungillahan on muitakin yhtiöitä, mutta ne toimivat lähes itsestään oikein hyvin riippumatta siitä keitä niiden hallituksessa on. Keiturin sotella on ongelmia ja se tarvitsisi omistajaohjausta enemmänkin, mutta sitä jostain syystä arastellaan antaa, ehkä puolueissa pelätään, että loukataan sitä omaa edustajaa hallituksessa.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja kirjoitteli vuosi sitten, että poliittisista nimityksistä kuntayhtiöiden hallituksiin pitäisi päästä eroon, linkki juttuun tässä. Myös Minna Isoaho on pohtinut kuntayhtiöiden  hallitusten kokoonpanoa blogissaan. Minna Isoaho teki hiljattain selvityksen Keiturin Sotesta, mutta niistä tuloksista en nyt vielä kirjoita tässä, pitää ensin selvittää ovatko ne julkisia.

Kaupunginhallituksessa tekemämme päätöksen jälkeen on ilmennyt myös uusia seikkoja. Kuulin, että Ruovesi on jo valinnut omia edustajiaan Keiturin soten hallitukseen. Ja he eivät kuulemma  ole politiikassa mukana. Mielestäni olisikin todella hyvä nyt miettiä hallituksen kokoonpanoa yhdessä Ruoveden kanssa. Mitenkäköhän Ruovedellä reagoidaan, jos virtolaiset vaan jääräpäisesti pitävät omat poliitikkonsa Keiturin soten hallituksessa eivätkä ota huomioon ruovesiläisten mielipidettä? Uskallan epäillä, että he eivät suostu siihen ilman mutinoita.

Nyt on tilaisuus siihen muutokseen, jota kuntavaaleissa lähes kaikki lupailivat. On tilaisuus näyttää, että asioiden hoitaminen kuntoon on tärkeämpää kuin politikointi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti