tiistai 17. huhtikuuta 2018

Keiturin Sote uudistuu

Olen taas järkyttänyt Virtain "poliittista rauhaa". Tällä kertaa en kuitenkaan ollut yksin, meitä on jo koko joukko päättäjiä, jotka ymmärrämme, että asioita ei voi jatkuvasti vaan selittää hyviksi ja hyssytellä. Eilen kaupunginhallituksen kokouksessa annoimme omistajaohjausta Keiturin sotelle, keskustelimme asiasta melkein kolme tuntia ja saimme kuin saimmekin hyvän päätöksen aikaiseksi. Tässä linkki tarkastamattomaan pöytäkirjaan, pykälä 99.

Kuten kaikki tiedämme, ei Keiturin soten toiminta ole edennyt ongelmitta. Toki pääpiirteittään toiminta sujuu ja kuntalaiset saavat hoitoa, ovathan sitä toteuttamassa lähinnä samat ammattinsa osaavat ahkerat ihmiset kuin ennen yhtiötä. Mutta on joitain osa-alueita, joissa esiintyy ongelmia. Tämä eilinen päätöksemme liittyy maineeseen ja lääkärien saatavuuteen.

Ennen Keiturin soten perustamista Virtain terveyskeskuksessa (ja Ruovedenkin) työskenteli joukko lääkäreitä, jotka asuivat seudulla ja olivat motivoituneita jäämään tänne. Jonkin verran jouduttiin ostamaan ns. reppulääkäreiden palveluja lisäksi, mutta kuitenkin homma oli omien lääkäreiden hallussa.

Sitten tapahtui jotain, Keiturin sote joutui palkkaamaan vastaavan lääkärin, koska Avin määräykset vaativat niin. Vastaavan lääkärin tulee olla yleislääketieteen erikoislääkäri, joita ilmeisesti ei ole kovin paljon saamaksissa. Vataavan lääkärin oli tarkoitus myös toimia muiden lääkäreiden esimiehenä. Keiturin soten hallitus valitsi tehtävään lääkärin, jota kovasti kehuttiin hänen aloittaessaan. Sittemmin tuli ongelmia ja lääkärit irtisanoutuivat, en tähän ala sen enempää erittelemään asioita. Mutta tässä on linkki Keskisuomalaisen mielipidekirjoitukseen vuodelta 2016, jonka ovat nämä irtisanoutuneet lääkärit kirjoittaneet.

Nyt olemme tilanteessa, että tämä vastaavana lääkärinä toiminut henkilö on irtisanoutunut ja lähtenyt pois. On kuulunut myös lupauksia, että osa lääkäreistä mielellään palaisi työskentelemään alueelle, jos vielä Keiturin soten hallituksessa tapahtuisi muutoksia. Ja tässä en nyt missään nimessä tarkoita asiantuntijajäseniä, kunnioitan suuresti heidän asiantuntemustaan ja työpanostaan Keiturin soten hyväksi. Asiantuntijajäseniähän ovat Markku Puro (lääkäri), Marjatta Aittolahti (sosiaalialan ammattilainen), Saija Korpi (laboratoriohoitaja) ja Kari Neilimo (talous- ja yrityspuoli). Toivon, että kukaan heistä ei ymmärrä väärin eilen kaupunginhallituksessa tekemäämme päätöstä. Emme suinkaan suunnittele heidän vaihtamistaan, vaan toivon, että jokainen heistä jatkaisi mahdollisimman pitkään yhtiön hallituksessa.

Kun eilen esitin, että vaatisimme Keiturin sotea pitämään ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa käsiteltäisiin yhtiön hallituksen kokoonpanon uudistamista tarkoitin niitä paikkoja, jotka on puolueiden paikkaneuvotteluissa sovittu jollekin tietylle henkilölle, poliitikolle (Rajamäki, Postinen, Tikkanen). Yhtiön imago on huono ja sitä parantaisi huomattavasti liike, jossa vaihtaisimme nämä poliitikot pois hallituksesta ja jos sitä kautta saisimme tänne pysyviä lääkäreitä parantaisi se kuntalaisten saamaa palvelua. Nyt jo on Attendollakin esiintynyt hankaluuksia saada lääkäreitä tänne Virroille ja on perin ikävää, jos huonon maineen takia tänne ei haluta tulla.

Eilinen päätös siis kuuluu että: "Kaupunki yhtiön omistajana vaatii Keiturin Sote Oy:n ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumista hallituksen kokoonpanon uudistamiseksi." Minun lisäkseni tätä mieltä olivat: Sanna Kangas, Tuula Mäntysalmi, Katja Kotalampi, Aimo Mäkinen ja Kalevi Saloranta. Tapani Heinonen äänesti tyhjää ja Reijo Koskela, Armi Hänninen ja Harri Tarvainen äänestivät sitä vastaan.

Ehdotin tuon ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä, sillä asiaa ei voitu käsitellä eilen, koska sitä ei ollut esityslistassa ja toisaalta siihen ei oltu ehditty valmistautua etsimällä näitä mahdollisia uusia hallituksen jäseniä. Toivottavasti asia saadaan nyt vietyä yhteisymmärryksessä loppuun asti eikä kukaan ala sooloilemaan mitään omia venkoilujaan. Ymmärrettävästi nämä kyseiset Keiturin soten hallituksen jäsenet eivät varmastikaan asiasta pidä, vanha totuushan on, että saavutetusta vallasta on vaikea luopua. Mutta mielestäni meillä kaupunginhallituksena on myös vastuu yhtiön maineesta ja toiminnasta, on pakko toimia vaikka sitten loukkaisikin jonkun poliittista kunniaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti