lauantai 3. maaliskuuta 2018

Sivistyneen yhteiskunnan mittari on se, miten se huolehtii heikoimmistaan!

Olen tätä asiaa miettinyt paljonkin viime aikoina. Valtakunnalliset poliittiset linajukset eivät todellakaan tarjoa turvaa heikoimmassa asemassa oleville. Vanhukset, vammaiset, syrjäytyneet, mielenterveyden ongelmista kärsivät jne. saavat kärsiä säästöistä. Myös omassa kunnassamme tuntuu usein olevan inhimillisyys täysin hukassa. Sählätään kaikenlaista eikä noudateta mitään yhtenäistä linjaa.

Meille kaupunginvaltuutetuille tulee Polemiikki niminen lehti, se on kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) julkaisema. Viimeisimmässä numerossa kerrottiin professori Lasse Oulasvirran tutkimuksesta kuntien taloustilanteesta ja kuntapäättäjien talousymmärryksestä. Oulasvirtaa haastatteltiin jutun yhteydessä ja hänen sanomisistaan kiinniti huomioni lause: "Vaikka taloustilanne olisi hyvä ja taseessa ylijäämää, ei se tarkoita, että esimerkiksi palvelut olisivat automaattisesti hyvät."

Näinhän se on, maalaisjärjellä ajatellen. Mutta kuinkas onkaan, aina kun Virrat tekee positiivisen tuloksen eli viivan alle jää plussaa, niin kyllähän sitä hehkutetaan viranhaltijoiden ja päättäjien keskuudessa loistavana asiana. Toki ymmärrän, että kunnan toimintaedellytykset ovat silloin hyvät, jos tilikausi on plussalla, mutta siitä pitäisi herätä kysymys, että mistä se voitto tulee? Tuleeko se kenties kunnan asukkaiden selkänahasta? Tuleeko se niiden hyvinvoinnista, jotka eivät pysty syystä tai toisesta itse vaatimaan itselleen kuuluvia palveluja?

Toki yksi syypää joihinkin palvelujen huonontamisiin on EU:n hankintalaki; on pakko kilpailuttaa. Mutta sitäkin voitaisiin halutessamme tulkita niin, että tietyissä palveluissa täytyy ajatella inhimillisyyttä ja Suomen perustuslakia ja kansalaisen oikeuksia. Ei hankintalaki sentään voi niiden yli kävellä. No ei Virroillakaan ole sentään vielä lähdetty kilpailuttamaan ihan kaikkea, toivottavasti jatkossakin muistetaan ihmisen oikeus hyvään elämään ja mm. asuinpaikan valintaan.

Asuinpaikan valinnasta puheen ollen... perjantaina olin mukana palaverissa, jossa oli Ainalan edustajia sekä kaupungin ja Keiturin soten edustajia. Palaveri järjestettiin siksi, että saataisiin selvyys vanhusten sijoittelujen periaatteisiin. No sitä ei saatu. Virtolainen vanhus ei saa itse vaikuttaa asumispaikkaansa juurikaan, vaikka hankintalaki, ns. vanhuspalvelulaki ja jopa vanhusten tehostetun palveluasumisen paikkojen kilpailutuksen voittajan Attendon kanssa tehty puitesopimus mahdollistaisivat vanhuksen oman valinnan tietyssä määrin, sitä ei vaan toteuteta. Eli siis, jos on esimerkiksi tilanne, että  ikäihminen asuu ensin Ainalassa ns. itsemaksavana asiakkaana, koska ei vielä tarvitse kovinkaan paljon apua, ja sitten hänen kuntonsa huononee ja hänellä todetaan tarve tehostettuun palveluasumiseen, hänelle pitäisi tarjota mahdollisuus jatkaa tehostettua palveluasumista Ainalassa. Näin ei kuitenkaan toimita, Keiturin soten puolelta raha ratkaisee ja jotain muutakin kummallista Ainalavastaisuutta on ilmassa

Tässä yhteydessä näin jälkikäteen on syytä todeta, että Vihriälä kodin rakentaminen on ollut iso virhe, se on tuonut paljon paikkoja vanhuksille ja nyt sitten paikkakunnalla jo ennestään ollut yksikkö (Ainala), saattaa sen vuoksi joutua lopettamaan toimintansa. Myönnän kyllä, että itsekin olin jo mukana päätöksenteossa, kun Vihriälän rakentamista suunniteltiin ja siitä päätettiin. En vaan tajunnut asiaa silloin, että olisin voinut vastustaa sitä. Taipumukseni uskoa ne asiat, joita minulle esitetään faktoina, on vienyt minut joitain kertoja huonoihin päätöksiin. No niistä oppii, pian en varmaan enää usko yhtään mitään 😠

Vielä palatakseni tuohon kunnan hyvään taloustilanteeseen, Virroilla taloustilanne on hyvä. Jopa oma "rakas" yhtiömme Keiturin sote tuottaa voittoa satoja tuhansia vuodessa. Sitä en kyllä ymmärrä! On niin monia palveluja, jotka ovat huonolla tolalla ja joissa on selviä puutteita. Tässä on juurikin nyt se tilanne, josta tuo Polemiikki -lehdessä haastateltu professori puhui. Tätä mielipidettäni palvelujen toimimattomuudesta vahvistaa myös valtuutettu Eila Kalliomäen vanhustenhoidosta pitämä puhe valtuustossa sekä hänen kirjoituksensa Suomenselän Sanomissa.

Virroilla pitäisi tehdä todellisia muutoksia, profiloitua vanhukset ja muut heikossa asemassa olevat hyvin hoitavaksi kunnaksi. En vaan tiedä miten siihen päästään. Perusturvalautakunnassa asioista puhutaan joka kerta ja olemme jopa antaneet lausuntoja Keiturin sotelle. Niillä lausunnoilla varmaan pyyhitään siellä jotain paikkaa, jota en nyt tähän kirjoita. Meidän tehtävänämme on valvoa Keiturin soten toimintaa, mutta kun valvoessamme huomaamme epäkohdan ja annamme siitä ohjeen yhtiölle, ei meillä ole mitään keinoa, että saisimme yhtiön toimimaan ohjeemme mukaan. Emme voi rangaista tai määrätä uhkasakkoa.

Ajatella kuinka hieno tilanne olisikaan, jos me kaikki virtolaiset päättäjät, kaupungin viranhaltijat ja Keiturin soten johto haluaisimme samaa asiaa. Jos haluaisimme  kuntalaisen, potilaan, asiakkaan parasta. Olisipa hieno juttu, voisimme puhaltaa yhteen hiileen ja toiminta kehittyisi. Mutta unelmaksi taitaa jäädä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti