lauantai 9. syyskuuta 2017

Keskuskeittiö

Virroilehan on päätetty jo kauan sitten rakentaa keskuskeittiö, kuten ehkä olette lukeneet lehdestä ja pöytäkirjoista. Keskustan alueella on tällä hetkellä kaksi isompaa keittiötä, joista ruoka viedään keskustan pääkohteisiin. Ruokapalvelupäällikön mukaan terveyskeskuksen keittiö on huonossa kunnossa ja lisäksi epäkäytännöllinen, vaatisi suuren  remontin, jotta se tulisi kuntoon. Lisäksi Rantatien koulun keittiö on myöskin iäkäs ja lähitulevaisuudessa sekin olisi vaatinut isompaa remonttia.

Uusien koulusuunnitelmien myötä Rantatien koulun keittiön kunto menetti merkityksensä ja hetkellisesti heiteltiin ilmoille ajatuksia, että josko se uusi keskuskeittiö tulisikin uuteen koulurakennukseen. Siitä ajatuksesta kuitenkin luovuttiin, koska  terveyskeskuksessa ja  vanhainkodilla tarvitaan ruokaa viidesti päivässä, joten olisi aikamoinen kuljettaminen ruuassa sinnepäin, koulujen kohdalla selvitään vain päiväruuan kuljettamisella.

Sijainti 

 

Sittemmin on mietitty monia eri vaihtoehtoja keskuskeittiön sijoituspaikaksi, johtoajatuksena tässä on ollut se, että sieltä saisi käytäväyhteyden helposti Keiturinpuiston vanhainkotiin sekä terveyskeskuksen puolelle. Siksi lopulta paikaksi valikoitui vanhainkodin ja terveyskeskuksen välinen piha-alue. Se vaikuttaa ahtaalta, mutta on kuulemma huolellisesti mittailtu ja tehty suunnitelmat sen pohjalta, että myös ne kuljetusautot mahtuvat siellä liikennöimään.

Tällä hetkellä suunnitelmat ovat valmiina ja kilpailutus jo tehtynä, jonka voitti Teijo-talot. Viime valtuuston kokouksessa nousi kuitenkin esiin vaihtoehtoinen sijoituspaikka, nimittäin vanhan sairaalan paikka. Vanha sairaalahan on todella huonossa kunnossa ja tutkimuksissa sieltä on löytynyt paljon kaikenlaisia sieni- ja mikrobikasvustoja. Sen korjaaminen käyttökelpoiseksi olisi iso ja kallis homma, eikä sillä silti olisi varmuutta olisiko se kunnossa. Tiedän, että kuntalaisista osa haluaisi säilyttää tuon Onni Tarjanteen suunnitteleman talon, mutta mahdoton on mahdotonta, ei voi mitään. Vanhaan sairalaan on haettu jo purkulupa, mutta siitä eräät tahot valittivat hallinto-oikeuteen ja vielä sen jälkeen korkeimpaan oikeuteen. Nyt korkein oikeus on tutkinut asian ja pitää hallinto-oikeuden päätöksen voimassa eli vanha sairaala saadaan purkaa.

Keittiön suunnittelun alkuvaiheessa oli puheita, että eikös se keskuskeittiö sopisi juuri sen paikalle. Ajatuksesta luovuttiin valituskierteen takia, joka kesti vuosia. Mutta vuosia on kestänyt tämä keittiönkin suunnitteleminen. Nyt siis valtuustossa asiaa otettiin uudestaan esiin ja perusteltiin sitä mm. tilavammalla paikalla sekä sillä, että penkan läpi saisi suoraan käytävän terveyskeskuksen kellarikäytävälle, josta jo menee käytävä vanhainkodille valmiiksi. Suomenselän sanomat kuvaili käytyä keskustelua yksityiskohtaisesti, en ala sitä enää tähän referoimaan. Valtuusto päätti hyväksyä varsinaisen esityksen eli myöntää hankkeelle lisämääräraha ja sen lisäksi se päätti, että tehdään sijoituspaikan muuttamisesta selvitys.

Itse koen, että on vaikea päättää kumpiko paikka olisi parempi. Kaupunginjohtajan mukaan keittiö kannattaisi rakentaa mahdollisimman pian, jotta mahdollisesti tulevan maakunnan ruokahuoltoa suunnitteleva työryhmä osaisi heti ottaa huomioon, että meillä on uusi ja hyvä keskuskeittiö, etteivät ehtisi keksiä, että ruokahan voidaan tuoda vaikka Tampereelta tänne. Tiedä sitten onko näin, eiköhän tuo yli 100 km ole sen verran pitkä matka, ettei siitä ehkä olisi vaaraa. Ja ainahan meitä päättäjiä pelotellaan kaikenlaisilla jutuilla, jos meinataan toimia vastoin esityksiä.

Paljon herää kysymyksiä tuon asian tiimoilta, kuten kuinka kauan venyisi tuo rakentamisen aloittaminen, jos vanha sairaala pitäisi ensin tyhjentää ja sitten vielä purkaa? Kävisikö jo olemassa oleva suunnitelma keittiöstä? Voitaisiinko mennä vanhalla kilpailutuksella vai pitäisikö koko homma aloittaa alusta? Näihin kysymyksiin toivottavasti saamme vastauksia 21.9. mennessä, jonka valtuusto asetti takarajaksi asian selvittämiseksi.

Alla kuvat nykyisen suunnitelman mukaisesta sijoituspaikasta ja sen alla kuva itse keittiön suunnitelmasta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti