keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Missä mennään yhtenäiskoulun suhteen tällä hetkellä?

Yhtenäiskouluprojekti etenee taustalla vaikka mitään näkyvää ei vielä olekaan tehty. Tosin kyllähän tässä aikaakin on hukattu, valtuuston rakentamispäätöksestähän tulee kohta vuosi. Viime keväänä hukattiin muutamia kuukausia siihen, että pelkästään viranhaltijoista koostuva pieni ryhmä teki hankesuunnitelman. Suunnitelmassa oli unohdettu, että tehdään yhtenäiskoulua eikä kahta erillistä koulua samojen seinien sisälle. Lisäksi ryhmän oli vallannut jokin kummallinen säästämisinto, ehdotuksenahan oli, että kaikkia luokkia ei laitettaisikaan uuteen rakennukseen. No tästä sitten äänesteltiinkin ja siitä hommasta voit lukea lisää täältä. Tappiollisesta äänestystuloksesta huolimatta, on asiaan tarttumisestamme selvästi ollut hyötyä, nyt nimittäin näkyy jo materiaaleissa, että kaikki opetus järjestetään samoissa tiloissa. Tarkkana saa toki olla, ainahan joku voi keksiä jotain uutta hölmöä.

Elokuussa järjestettiin seminaari erilaisista urakkamuodoista. Syyskuussa oli samasta aiheesta kaksi työpajaa, joissa koottiin osallistujien mielestä tulevan koulun rakentamisessa tärkeimpiä asioita. Sen jälkeen valtuusto päätti urakkamuodon. Joulukuussa muutettiin koulun rakentamistoimikunnan nimi koulun suunnittelutoimikunnaksi. Ja sen jäseniä vielä lisättiin muutamia.

Koulun suunnittelutoimikunta


Suunnittelutoimikunta on nyt kokoontunut kolme kertaa, kokoontumisissa pääaiheena on ollut konsultin kilpailuttaminen. Tarkoitus on siis palkata konsultti, joka on ns. meidän puolellamme eli edustaa Virtain kaupunkia kaikissa vaiheissa koulua suunniteltaessa ja rakennettaessa. Ilman muuta selvää on se, että sellainen henkilö on palkattava. Kenelläkään ei kaupungin omasta organisaatiosta löydy riittävästi asiantuntemusta ja kokemusta homman hoitamiseen.

Eilen istuimme viimeksi neljä tuntia ja kävimme läpi tarjouspyyntöluonnosta konsultin kilpailuttamiseen . Täytyy sanoa, että ei ole helppo homma. Hetkellisesti kävi mielessä, että olneko joutunut sketsisarjaan; sen verran outoja ja monimutkaisia juttuja oli tarjouspyynnön sen hetken luonnoksessa. No niitä eilen sitten muuteltiin ja vieläkin jäi vaiheeseen. Ensi viikolla uudelleen saman asian kimppuun.

Kaavoituksen tilanne


Koulukeskuksen asemakaavan muutos on käynnistetty syksyllä ja sen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on jo valmis. Se on sellainen paperi, josta käy ilmi kaavoituksen lähtökohdat, sen aikataulu ja se miten kaavan valmisteluun voi osallistua eli mielipiteiden ja muistutusten antaminen. Aluehan toki on jo osittain kaavoitettu koulualueeksi, mutta liikuntahallin ja Rantatien koulun välissä on alueita, jotka on kaavoitettu joksikin muuksi esim. parkkialueeksi. Ja aina kun rakennettaan sellaiselle alueelle, jossa on asemakaava, pitää sen olla kunnossa. Siihen ei voi vaan mennä rakentamaan jotain muuta, mitä kaava kertoo. Jos ilman kaavamuutosta rakennettaisiin, voisi asiasta joku valittaa ja sen jälkeen olisi oikeudenkäyntikierre valmis ja kallis prosessi edessä.

Tuon kaavamuutoksen aikataulu on mainittu myös tuolla osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa, se näyttää nyt hieman venyneen, koska siellä lukee, että kaavaluonnoksen olisi pitänyt valmistua loppuvuodesta 2017. Kysyin asiaa sähköpostitse Virtain kaupungin kaavoitusarkkitehdiltä ja hän vastasi, että: "Kaavan perusselvitykset on tehty. Kaavaluonnosta valmistellaan. Alueen kulttuuri- ja maisema-arvojen huomioiminen kaavassa on pohdinnan alla." Tarkoittaa siis sitä, että alueen maisema- ja kulttuuriarvojen huomioimisesta kaavassa neuvotellaan Ely-keskuksen ja maakuntamuseon kanssa. Tämä on normaali osa kaikkia kaavoitusprosesseja.

Uskon, että hanke ei kuitenkaan viivästy kaavoituksen vuoksi. Kyllä se ehtii valmistua ajallaan, koska tähän kaikkeen muuhun suunnitteluun menee aikaa niin kauan.

Aikataulu

 

Yhtenäiskouluhankkeen alustava aikataulu on seuraava:

Siihen en osaa vastata, että miksi kaikki kestää niin kauan. Kunnalla se vaan yleensä on niin. Toki itsekin toivoisin, että valmista tulisi nopeammin, mutta ei taida voida mitään. Osaan toimenpiteistä liittyy laki, eli on määrätty, että jonkin tarjouspyynnön pitää olla nähtävillä tietyn ajan ennen kuin voidaan kilpailutus lopettaa tai, että neuvotteluvaiheen jälkeen pitää olla tietyn verran aikaa, että urakoitsijat ehtivät tehdä tarjouksensa jne.

Toivottavasti aikataulu ei tuosta enää ainakaan veny, nopeammin valmistuminen ei haittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti