torstai 1. helmikuuta 2018

Erikoistuvista lukioista markkinoinnin kehittämiseen

Luin tuossa joku viikko sitten jostain, että Ruoveden lukioon tulee ensi syksystä alkaen e-sports linja eli pelivalmennuslinja. Pelivalmennusta on koko lukion aikana yhteensä kuusi lukiokurssia. Ja pieni tarkennus tähän, että pelivalmennus ei siis tässä yhteydessä tarkoita mihinkään pallopeliin valmentamista, se tarkoittaa tietokone- tai konsolipeleihin valmentamista. Nykypäivänähän eräissä tällaisissa peleissä pelataan kilpailuturnauksia ja niissä hyvin pärjääville on tarjolla rahapalkintoja. Joku voi siis jopa pelata ihan työkseen ja tienata sillä toimeentulonsa. Tässä jutussa lisää e-sportista.

Ruovesi on tässä keksinyt mielestäni hyvän vetonaulan ja ennekaikkea lukio on siirtynyt askeleen kohti nykyaikaa. Toinen innovaatio Ruoveden lukiolla on eläinlääketieteellinen painotuslinja, siellä painotetaan niitä oppiaineita, joita lääketieteen opinnoissa tarvitaan. Minusta molemmat ideat ovat hyviä, selvästi näkee, että Ruovedellä on kehittämishalua. Ei haluta antaa lukion hiipua pois.

Viime viikonloppuna olin Educa-messuilla Helsingissä, siellä osallistuin tilaisuuteen, jonka Oaj järjesti niille jäsenilleen, jotka toimivat kunnanvaltuustoissa ympäri Suomen. Siellä kuulin, että syksyllä 2019 otettaisiin käyttöön uusi lukiolaki, johon tämän hetken luonnoksen mukaan olisi tulossa pykälä, että jokaisen lukion on tehtävä yhteistyötä jonkin korkeakoulun kanssa. Onko tulevaisuus sitä, että lukiot profiloituvat entistä enemmän johonkin tiettyyn suuntaukseen ja opiskelijat alkavat hakeutua kauemmas opiskelemaan? Se voi olla pienelle lukiolle sekä mahdollisuus että uhka. Muualta voisi tulla esim. Virroille opiskelijoita, mutta toisaalta myös virtolaisnuoret voisivat lähteä lukioon muille paikkakunnille.

Ajattelisin, että kyllähän Virratkin voisi miettiä jotain jo ensi syksyyn. Vai olisiko jo pitänyt olla asiassa liikkeellä, enää ei ehkä ehdi, koska yhteishakuhan on jo pian. En tarkoita, että pitäisi tehdä samaa kuin Ruovedellä, vaan voitaisiin keksiä jotain ihan uutta ja kiinnostavaa. Toki Virroilla on jo olemassa musiikkiteatteripainotus ja jääkiekkopainotus, mutta kuten on nähty, ne eivät tuo kovin paljon muualta opiskelijoita tänne. Tai no... onko sittenkään enää? Ei ainakaan Virtain lukion kotisivujen etusivulla näy mitään mainintaa asiasta, kun sen avaa. Muutoinkin lukion sivut näyttävät olevan lähinnä nykyisille opiskelijoille suunnattu tiedotuskanava. Ei sillä, kyllä sellaistakin tarvitaan, mutta kyllä olisi tarvetta myös sellaisille sivuille, joilla houkutellaan uusia opiskelijoita.

Tästä taas päästäänkin lempiaiheeseeni josta aina paasaan; tiedottamiseen. Tiedottaminen ja markkinointi olisi ensiarvoisen tärkeää koko kaupungin organisaatiossa. Yhä enemmän alan kallistua sille kannalle, että Virtainkin pitäisi palkata siihen hommaan joku viestinnän ammattilainen, joka loisi hyvän tiedottamisen ja markkinoinnin kulttuurin kaupungin organisaatioon. Viime vuonna melkein innostuin, kun kuulin radiosta kuntamarkkinoinnin SM-kisoista, ajattelin, että tuonne heti Virratkin mukaan, sitä kautta voisi saada näkyvyyttä. Mutta sitten putosin maan pinnalle; mikä markkinointi? Valitettavasti tilanne on se, että meillä ei ole mitään markkinointikampanjaa, jolla voisimme kisaan osallistua.

Nyt tosin elinkeinotoimen aloittama Kitusenkulman teollisuusalueen markkinointikampanja näyttää alkuun hyvältä, toivottavasti myös kaupunki alkaa sitä markkinoida näkyvästi. Tähän asti vain Virtain yrittäjät ja minä olemme sitä julkisesti netissä mainostaneet ja kannustaneet ihmisiä jakamaan kyseistä mainosta omilla sivuillaan.

Kauniit maisemat eivät riitä kenellekään syyksi paikkakunnalle muuttamiseen tai edes kiinnostumaan kaupunkimme sivuista netissä. Pitää keksiä jotain muuta. Alla kuvakaappaukset tältä päivältä Virtain kaupungin facesivuilta ja Virtain yrittäjien facesivuilta. Siitä voi ihan itse päätellä, missä piireissä on markkinoitihenkisyyttä ja missä tarvittaisiin uutta näkökulmaa...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti