lauantai 20. tammikuuta 2018

Poliittinen väsymys

Poliittinen väsymys on ihan itse keksimäni termi. Käytän sitä omasta olotilastani silloin kun alkaa väsyttää vängätä asioista, kun huomaa etteivät ne kuitenkaan mene niin kuin itse ajattelisi oikein olevan. Yleensä itselläni tämä on tullut keväisin; huhti-toukokuussa. Viime vuosi jäi kokonaan väliin, koska silloin keväällä olleet vaalit saivat aikaan sen, että oli vauhtia koko kevät ja koulusuunnitteluun piti keskittyä vielä alkukesästäkin. Kesätauko oli paikallaan ja uusin voimin taas syksyä kohti mentiin.

Nyt jotenkin on ollut aika paljon kokouksia ja asioita, joita pitäisi saada eteenpäin, ja jotka tuntuvat siltä, etteivät ne liikahda mihinkään. On myös käynyt niin, että olen sopinut jonkun kanssa jostain asiasta ja sitten yhtäkkiä huomaakin, että minut on sivuutettu täysin esimerkiksi lautakunnan puheenjohtajana. Silloin sitä aina miettii tämän homman mielekkyyttä.

No, en kuitenkaan ole vaipumassa synkkyyteen, toki aion edelleenkin yrittää parhaani. Ja kyllähän se  sitten palkitsee hyvällä fiiliksellä, kun joku asia saadaan maaliin.

Jos nyt tässä vertaisin viime kevään tuntemuksiani ja edellistä valtuustokautta, sanoisin, että ainakin on selvästi tullut lisää halukkuutta avoimuuteen. Avoimuutta on peräänkuuluttanut osa uusista valtuutetuista, osa virahnaltijoista ja jopa entisten pitkäänkin mukana olleiden päättäjien suusta on kuulunut avoimuuteen tähtääviä kommentteja. Toki asiassa on vielä paljon kehittämisen varaa; monella on niin syvään juurtunut salaisen valmistelun toimintatapa, että siitä on vaikea hetkessä päästä eroon. Itse näkisin, että on melko harvoja asioita, joiden valmistelusta pitäisi vaieta siihen saakka kunnes päätös tehdään. Jos asioista tiedotetaan ja puhutaan avoimesti jo valmistelun eri vaiheissa, säästää se kaikki osapuolet usein vääriltä joka kerrontakerralla muuttuvilta juoruilta.

Muutenkin olen toiveikkaalla mielellä tulevan suhteen, on nähtävissä kehittämishalua ja ehkä päättäjät saattaisivat olla valmiimpia ottamaan rohkeita askeleita hieman enemmän kuin edellisellä kaudella. Suomenselän sanomat kyseli valtuutetuilta alkaneen vuoden kohokohtia ja haasteita, itse koen vaikeaksi vastata siihen nyt. Sehän olisi vähän kuin ennustamista. Haasteita varmasti riittää, se on selvää. Toivottavasti näemme myös kohokohtia.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti