sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Valtuustoseminaari

Valtuustoseminaari Kalajoella

 

Seminaarista

 

Virtain kaupunki järjesti kahden päivän valtuustoseminaarin tämän viikon torstaina ja keskiviikkona Kalajoella. Valtuustoseminaari on tilaisuus, jonka osanottajat koostuvat valtuutetuista ja kaikkien hallinnonalojen johtavista virkamiehistä, myös ammattijärjestöjen pääluottamusmiehet ovat tervetulleita, kuten myös varavaltuutetut ja lautakuntien jäsenet. Tällä kertaa mukaan oli kutsuttu myös yläkoulun ja Rantatien koulun rehtorit kouluasian ajankohtaisuuden vuoksi. Kuulin jonkun kritisoineen, että mahdotonta meininkiä, kun lähdetään karkuun noin kauas tekemään salassa päätöksiä tärkeistä asioista. Valtuustoseminaarilla ei ole päätösvaltaa, päätökset tehdään myöhemmin, ensin hallituksessa ja sitten valtuustossa. Ja mitenkään erityisen salainenkaan seminaari ei ollut, ne kun eivät muutenkaan ole yleisölle avoimia tilaisuuksia. Lähempänä toki olisimme voineet seminaaria viettää, ehkä jopa Virroilla. Itse olisin täysin valmis sitoutumaan seminaarin ohjelmaan myös omalla paikkakunnalla, järjestän muut menoni muille päiville, mutta niin se vaan on, että osalla porukasta on kaikenlaisia muitakin menoja, joita ei sitten tule siirretyksi; joku lähtee kesken, joku on välillä vähän aikaa pois, joku tulee myöhässä. Jos seminaari on toisella paikkakunnalla, kaikki siirtävät muut menonsa kokonaan toisille päiville. Toinen hyvä puoli on se, että on paremmin aikaa tutustua ihmisiin, esimerkiksi illallisen aikana minulla oli kunnia tutustua uuteen hyvinvointijohtajaamme Sari Hellsteniin ja pian aloittavaan uuteen tekniseen johtajaamme Raimo Pirhoseen. Molemmat tuntuivat hyvin asiantuntevilta ja osaavilta, ja mikä tärkeintä heillä oli toiminnan kehittämisideoita ja innokkuutta työhönsä. Toivottavasti saamme heistä pitkäaikaiset viranhaltijat kaupunkimme asioita hoitamaan!

Talousarvio

 

Tämä syksyinen seminaari keskittyy joka vuosi seuraavan vuoden talousarvion valmisteluun. Talousarvion valmistelu alkaa siitä, kun loppukeväästä lasketaan arviot seuraavan vuoden valtionosuuksista ja verotuloista sekä toiminnan tuotoista, sen perusteella tehdään raamiksi kutsuttu jaottelu, josta käy ilmi, että paljonko kukin hallintokunta saa rahaa käyttöönsä. Valtuusto  vahvistaa raamin, ja sen perusteella hallintokuntien virkamiehet laativat yhdessä talousjohtajan ja lautakuntien kanssa talousarvion omalle "tontilleen". Elo - syyskuussa hallintokuntien viranhaltijat sekä talouspuolen ihmiset esittelevät ensimmäisen talousarvioehdotuksensa kaupunginhallituksen valmisteluryhmälle (Kh:n valmisteluryhmä = ryhmä, jossa on yksi edustaja kaikista hallituksessa olevista puolueista eli Rajamäki, Lavaste, Tikkanen ja minä sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat, kaupunginjohtaja ja hallintojohtaja). Seuraavaksi on vuorossa sitten valtuustoseminaari. Käytännössä talousarvion suurimmaksi osaksi tekevät viranhaltijat, me luottamushenkilöt korkeintaan esitämme muutoksia, joita sitten yhdessä pohditaan.

Kouluasia

 

No sitten se kouluasia, mitä sille kuuluu nyt? Oli kiva huomata, että blogiani ja lehitikirjoitustani oli luettu, siinä mainitsemiani asioita käsiteltiin useissa puheenvuoroissa. Ensinnäkin kaikki ovat edelleen sitä mieltä, että yläkoulun rakennuksia ei kannata korjata, ja että on rakennettava uusi koulu. Myös yhtenäiskoulumallin puolesta puhuttiin, monet tosin siihen sävyyn, että voi olla yhtenäiskoulu vaikka koulut toimisivatkin eri rakennuksissa. Jonkin verran lientymistä oli tapahtunut joidenkin mielipiteissä; osa heistä, jotka aikaisemmin olivat täysin vastustaneet yhden ison yhtenäiskoulurakennuksen tekemistä, olivat keksineet sellaisen kompromissiehdotuksen, että rakennetaan nyt yläkoulu sellaiseen paikkaan, että myöhemmin saadaan rakennettua siihen lisäksi alakoulu.

Itse en missään nimessä voi ymmärtää tuotakaan ajatusta, miksi laittaa nyt 2,5 miljoonaa Rantatien koulun remonttiin ja sitten joskus  kymmenen vuoden päästä rakentaa uusi? Ilman muuta pitäisi  nyt samantien rakentaa yhtenäiskoulu vuosiluokille 1 - 9! Tuli mieleen, että onko tuo vain tahallista vetkutusta, että me voimaakkaasti yhtenäiskoulurakennusta kannattavat suostuisimme tuohon, ja sitten vähitellen unohdettaisiin Rantatien koulun uusiminen kokonaan? Sen verran huomasin puheenvuoroista ja myöntelevästä hyminästä, että osa valtuutetuista, joiden olin ajatellut olevan uuden yhtenäiskoulurakennuksen kannalla, otti helpottuneina tämän ehdotuksen vastaan. Onhan se tietysti vaikeaa asettua puolueen johtoa vastaan näin isossa asiassa, ja sillloin kun painostus on kova, on alttius tarttua tällaisiin kompromissiehdotuksiin.

Pimitystä


Seminaarissa esitteltiin meille pulpettityöryhmäksi (rehtorit, hankepäällikkö, kapunginjohtaja, talousjohtaja) itseään kutsuvan työryhmän kokoamia vaihtoehtoja. Vaihtoehdot olivat samat, jotka A-insinöörit ovat laskeneet ja yhä edelleen esiteltiin lukuja, jotka eivät pidä paikkaansa. Vaihtoehto uudelleen rakentaminen oli laskettu sen mukaan, mitä maksaisi tehdä täsmälleen nyt olemassa olevien rakennusten kaltaiset rakennukset. Sitten ihan esityksen lopussa, esiteltiin että todennäköisesti tilantarve olisi 30% pienempi, sitäkin oli sekoitettu tekemällä taulukosta sekava ja sijoittamalla siihen monia eri lukuja. Eikä sitäkään 30% ollut mitenkään laskettu, hatusta heitetty vain. Sanoinkin, että ihmettelen suuresti, jos joku noiden lukujen perusteella uskaltaa tehdä päätöksen, sen verran epämääräisiä ne olivat. Itsehän laskin jo aiempaan kouluja käsittelevään bloggaukseeni hintoja, ja ne ovat minulle selvät, mutta ovatko kaikille muille? Joku on kylläkin saattanut lukea lehden yleisönosastolta tai blogistani laskelmani, mutta kumpaa he uskovat? Kyllähän sitä helposti pitää virkamiehiä asiantuntijoina ja heidän esityksiään ja lukujaan pätevinä. En kylläkään syytä tässä kaikkia virkamiehiä enkä tätä työryhmää, ison työnhän he ovat joka tapauksessa tehneet. Kiitos siitä! Sen sijaan epäilen taustalla olevan poliittista ohjausta. Ihmettelin kovasti myös sitä, että tämä työryhmä ei tuonut esiin yhtenäiskoulurakennusvaihtoehtoa lainkaan. Olikohan suut tukittu etukäteen? Mistäpä sitä tietää, mutta vähän kyllä epäilyttää.

Toinen asia mikä meiltä pimitettin oli soteen liittyvä: ällistyin täysin kun torstai-iltapäivänä kuulin, että Ruoveden kunnanhallitus oli maanantaina käsitellyt eroamista Keiturin Sotesta, ja päättänyt alkaa selvittää onnistuisiko se. Ei siinä mitään, olen kuullut kyllä ruovesiläisten tyytymättömyydestä, mutta se tässä ällistytti, että sanallakaan valtuustoseminaarin ohjelmassa ei asiasta puhuttu. Vaikka Keiturin Sotea muuten esiteltiin meille, ihan kummallista asioista vaikenemista taas tuokin.

Lopuksi vielä kunnan tilanteesta

 

Mikä on kuntasi kunto, miltä näyttää tulevaisuus ja miten menee naapureilla? Kysyy Ylen kehittelemä kuntatutkapalvelu, katso tästä Virtain tilanne . Kun selaat sivua alaspäin, näet myös naapurikuntien tilanteen. Virroilla on talouden kohdalla VIISI tähteä! On se kumma, jos ei muka ole varaa rakentaa kunnollista nykyaikaista koulua, jossa lapset voisivat turvallisesti opiskella ja jossa voitaisiin täysillä toteuttaa uutta opetussuunnitelmaa. Jos uusi yhtenäiskoulurakennus tehdään, saattaisivat nuo matalalla olevat elinvoimatähdet jopa tuosta nousta. Nythän Virroilla on onnistuneesti aloitettu positiivisen mielikuvan luominen ja markkinoiminen #onnistuvirroilla -kampanjan myötä, siihen kampanjaan sopisi hyvin liitettäväksi myös koulun rakentaminen, uusi koulu antaa aina kunnasta elinvoimaisen ja myönteisen kuvan. Seminaarissa meille esiteltiin myös Kalajoen kaupunkia ja sen toimintaa, toivottavasti niistä esittelyistä jäi mahdollisimman monelle mieleen rohkeus investoida ja kehittää, sitä mekin tääällä Virroilla tarvitsemme!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti