keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Puolueista, vallasta ja konkurssista

Aina vaan jaksan ihmetellä tuota puoluepolitiikkaa. Puolueiden paikallisyhdistyksissä on hallitukset tai johtokunnat tai millä nimellä ne nyt missäkin puolueessa ovat. Tässä erään asian yhteydessä kävi ilmi, että ainakin yhdessä puolueessa Virtain yhdistyksen hallitus on se, joka päättää lautakuntapaikat ja muut mahdolliset puolueelle tulevat paikat ja ehkä muitakin tärkeitä asioita. Kyseisen puolueen hallituksessa on pari valtuttettua ja monta sellaista, jotka vaaleissa ovat saaneet muutaman äänen. En voi ymmärtää, että miten siinä muka tulee äänestäjän ääni kuuluviin? Mutta ehkä minä en vaan käsitä. Tiedän kyllä, että olen sopeutumaton moneen asiaan, kuten ryhmäpäätöksiin, ja siksi ennen viime vaaleja irtauduinkin kokonaan puolueista, siksi olen sitoutumaton. Ajattelen, että haluan saada täysin vapaasti muodostaa oman kantani asioihin. Toki me sitoutumattomina yhteisellä listalla olleet tapaamme silloin tällöin ja keskustelemme asioista, mutta me emme muodosta mitään ryhmäkantaa asioihin, jokaisella on oikeus päättää itse. Paikkajaon suoritimme siten, että eniten ääniä saneet pääsivät valitsemaan ensin ja saivat ns. parhaat paikat, mielestämme se oli oikeudenmukaista.

No sitten toinen asia, joku on saattanut ihmetellä, että mitä kummaa tapahtuu Kiinteistö oy Virtain opiskelija-asuntoloiden suhteen. Sen hallitus päätti taannoin ajaa yhtiön konkurssiin ja toimi siinä niin nopeasti, että ennen kuin kaupunginhallitus ehti reagoida, oli paperit jo lähetetty eteenpäin ja konkurssimenettely käynnistynyt. Kyseisen yhtiön hallitus päätyi konkurssiin täysin välittämättä konkurssin seurauksista tai kaupunginhallituksen joulukuussa antamasta omistajaohjauksesta, joka näkyy alla olevassa pöytäkirjan otteessa. Koko pykälä löytyy täältä.



Omistajaohjaus on mennyt tiedoksi hallituksen puheenjohtajalle sekä isännöitsijälle. Siitä ei ole tietoa, onko puheenjohtaja kertonut siitä muulle hallitukselle, kun on esitellyt haluaan ajaa yhtiö konkurssiin. Viime viikon Suomenselän sanomissa pj myös kertoo osakeyhtiön hallituksen jäsenten olevan taloudellisessa vastuussa, jos ei toimita osakeyhtiölain mukaan eli viedä kannattamatonta yhtiötä konkurssiin. Noh, tietynlaiset seuraamukset hallituksen jäsenille tuli kuitenkin  konkurssimenettelyn käynnistäessä, nimittäin merkintä konkurssista luottotietoihin. Ei ihan pikku juttu sekään. Sen enempää tuota Suomenselän sanomien juttua Tikkasen mielipiteestä en siteeraa, kyseessä on kuitenkin vain yhden poliitikon käsitys ja mielipide asiasta, joka saattaa harhauttaa lukijan luulemaan tekstiä faktaksi. Jos itse pitää itseään asiantuntijana jossain asiassa, ei se välttämättä tarkoita, että niin olisi.

No nyt sitten toimittiin niin, että yhtiökokous erotti yhtiön hallituksen ja valitsi uuden (kaikki muut jatkavat samoina paitsi puheenjohtaja), koska puheenjohtaja ei suostunut siihen, että konkurssi olisi peruutettu. (Kaupunginhallituksen asiaa koskeva pykälä löytyy täältä). Eilen yhtiön uusi hallitus teki yksimielisen päätöksen, että haetaan konkurssin peruuttamista. Tämä tällainen sähläily on aivan turhaa ja varoittava esimerkki siitä, kuinka voi käydä, jos yksittäinen kuntapoliitikko saa liikaa valtaa ja on lisäksi häikäilemätön sitä käyttämään. Nyt on mahdollisimman nopeasti kaikkien kaupungin tytäryhtiöiden yhtiöjärjestyksiin tehtävä muutoksia siten, että yhtiön hallitus ei voi itsekseen päättää isoista asioista. Näin onneksi Keiturin Soten yhtiöjärjestyksessä jo onkin, ei tarvitse pelätä ainakaan sen kohdalla konkurssia tai muuta radikaalia toimenpidettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti